Αλλεργιολόγοι σε ρόλο ντετέκτιβ !

Οι αλλεργιολόγοι, στην προσπάθειά τους να βρουν την αιτία της αλλεργίας γίνονται πολύ συχνά ντετέκτιβ. Μοιάζουν με πρωταγωνιστές τηλεοπτικών σειρών μυστηρίου που με όπλο την «ιατρική τεχνολογία» και την εκπαίδευση τους ανακαλύπτουν ασυνήθιστες αιτίες αλλεργικών αντιδράσεων.

Στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI παρουσιάστηκαν δύο επιστημονικές εργασίες που αναδεικνύουν πως μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι η απρόσμενη εξήγηση ενός «ιατρικού μυστηρίου»

Στην περίπτωση μυστήριο # 1, μία γυναίκα ηλικίας 48 ετών παρουσίαζε για 2 εβδομάδες οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη με έντονη φαγούρα και σκάσιμο τα οποία δεν υποχωρούσαν με τη χρήση ενός βάλσαμου ειδικού για τα ξηρά χείλη που προμηθεύτηκε από το εμπόριο.  Μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού η γυναίκα ανέφερε ότι , όταν ο φίλος της πέθανε πρόσφατα, φίλησε τα χείλη του κατά τη διάρκεια της κηδείας. Την επόμενη ημέρα, ξύπνησε με ξηρά και σκασμένα χείλη. Χρησιμοποίησε τοπικά ένα over-the-counter βάλσαμο χειλιών, το οποίο φάνηκε να κάνει τα συμπτώματα της χειρότερα. Οι επιδερμιδικές δοκιμασίες (patch tests) αποκάλυψαν ότι  η γυναίκα ήταν αλλεργική στη φορμαλδεΰδη – χρησιμοποιείται για να συντηρήσει τα πτώματα – αλλά και στην ουσία που περιείχε το βάλσαμο των χειλιών της. Με την αποφυγή αυτών των στοιχείων, το εξάνθημα και το οίδημα θεραπεύτηκαν.

Στην περίπτωση-μυστήριο # 2,  μία γυναίκα 45 ετών είχε φαγούρα και πολύ έντονα  εξανθήματα στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και το λαιμό της. Υπέφερε πολλά χρόνια από τα συμπτώματα αυτά. Μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού αποκαλύφθηκε ότι τα προβλήματά της ξεκίνησαν όταν έβαψε για πρώτη φορά τα μαλλιά της με μπλε χρώμα.. Οι επιδερμιδικές δοκιμασίες (patch test) αποκάλυψαν ότι ήταν αλλεργική σε ένα διαλύτη της μπλέ χρωστικής (το μπλέ 106) Η γυναίκα απέφυγε όλα τα προϊόντα που περιέχουν μπλε χρωστική ουσία – με αποτέλεσμα την πλήρη ύφεση της δερματίτιδάς της.

Για ορισμένες άλλες σπάνιες παθήσεις που δύσκολα διαγιγνώσκονται διαβάστε εδώ

Το μεγαλύτερο όπλο ενός αλλεργιολόγου είναι το λεπτομερές ιστορικό και μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να λύσουν το γρίφο. Κάποιες φορές θέμα είναι πολύ απλό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει εξαντλητική έρευνα όπως ακριβώς κάνουν οι ντετέκτιβ-ήρωες των αστυνομικών σειρών.

Οι Αλλεργιολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να εντοπίσουν τους παράγοντες που προκαλούν ή πυροδοτούν τις αλλεργικές παθήσεις. Για ορισμένες σπάνιες που δύσκολα διαγιγνώσκονται διαβάστε εδώ

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email