Ανοσοθεραπεία για καταπολέμηση του άγχους; Αν το άγχος προκαλείται από αλλεργία στη μέλισσα και τη σφήκα, ναι!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν με τη μορφή ανακοίνωσης στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αλλεργιολογίας (ACAAI) το Νοέμβριο του 2013: οι ασθενείς με αλλεργία στα υμενόπτερα έχουν λιγότερο άγχος όταν βρίσκονται σε ειδική ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο υμενοπτέρων, σε σχέση με τους ασθενείς που απλώς φέρουν οδηγίες αντιμετώπισης αναφυλαξίας (με αδρεναλίνη) σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα ή σφήκα.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν οτι η ανοσοθεραπεία, εκτός από τις βιολογικές αλλαγές που προκαλεί στον οργανισμό και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της αλλεργίας, έχει επίδραση και στην ψυχολογία του ασθενή, όπως δήλωσε ο συντονιστής της μελέτης, Timothy Craig, καθηγητής Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Penn, ΗΠΑ.
“Οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν οτι υπάρχει ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία της αλλεργίας στα υμενόπτερα και αμφιβάλλω αν και οι ασθενείς το γνωρίζουν, πριν να εξετασθούν από κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο”, δήλωσε ο καθηγητής Craig στα Ιατρικά Νέα του Medscape. “Το κεντρικό μήνυμα της μελέτης μας είναι οτι η ανοσοθεραπεία μειώνει το άγχος και μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη”.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ασθενείς με αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα ερωτήθηκαν με βάση ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια για τα επίπεδα άγχους, ανασφάλειας και αισθήματα κατάθλιψης που τους προκαλεί η αλλεργία τους. Από τους ασθενείς που συμμετείχαν το 55% ήταν γυναίκες, ενώ μόνο το 12% των ασθενών βρισκόταν σε ειδική ανοσοθεραπεία για την αλλεργία τους. Μάλιστα οι ασθενείς που ελάμβαναν την ειδική ανοσοθεραπεία είχαν και τις πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους αντιδράσεις, πριν την έναρξη της θεραπείας. Και όμως αυτοί ακριβώς οι ασθενείς είχαν λιγότερο άγχος για την εξέλιξη της αλλεργίας τους και ένιωθαν λιγότερο απειλούμενοι από μια βαριά μελλοντική αντίδραση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν βρισκόντουσαν σε πρόγραμμα ειδικής ανοσοθεραπείας.
Ο Jay Portnoy, ιατρός και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου συνεδρίου, σχολίασε: “Η ειδική ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων δεν συνταγογραφείται όσο συχνά θα περιμέναμε, παρά το γεγονός οτι μόνο στις ΗΠΑ 500.000 ασθενείς εξετάζονται μετά από τσιμπήματα υμενοπτέρων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ προκύπτουν και 100 θάνατοι κάθε χρόνο από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν κάποιος ασθενής παρουσίασε μια φορά αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμημα τέτοιου εντόμου, έχει 60% πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία της ίδιας ή αυξημένης βαρύτητας στο επόμενο τσίμπημα. Αλλά δυστυχώς και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει οτι η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Για την ακρίβεια η αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη νεάς αντίδρασης υπερβαίνει το 98%. Και όμως οι γενικοί γιατροί συνηθίζουν απλώς να συνταγογραφούν στους ασθενείς αδρεναλίνη και να τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν τα τσιμπήματα. Αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν έντονο άγχος”.
Το δικό μας σχόλιο στα αποτελέσματα αυτής της μελέτης; Οι ασθενείς με αλλεργία στα υμενόπτερα νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον όταν υποβάλλονται στην αιτιολογική αντιμετώπιση της αλλεργίας τους, την ειδική ανοσοθεραπεία. Όταν γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική και ασφαλής, ενώ όπως έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη, προσφέρει και αίσθημα σιγουριάς για το μέλλον και ψυχικής ηρεμίας!