Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, ειδικά στην Ελλάδα, αφορά σε ολοένα και περισσότερα παιδιά. Τόσο οι άμεσου τύπου IgE μεσολαβούμενες αντιδράσεις, όσο και νόσοι όπως η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα αντιμετωπίζονται με ειδικά υποαλλεργικά γάλατα. Αυτά έχουν υποστεί διαδικασία υδρόλυσης η οποία οδηγεί στο «σπάσιμο» της πρωτεΐνης σε πολλά κομμάτια και κατ’επέκταση στην αδυναμία αναγνώρισης από το ανοσοποιητικό ως αλλεργιογόνου.
Το γάλα θηλαστικών όπως το κατσικίσιο ή το πρόβειο, είναι μέχρι και 95% όμοια με το αγελαδινό και επομένως δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των αλλεργικών παιδιών. Αυτό αποτελούσε, και ίσως ακόμη να αποτελεί, παρανόηση ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Τα μόνα θηλαστικά που παρέχουν υποαλλεργικό γάλα (λόγω διαφορετικής πρωτεϊνικής δομής του γάλακτός τους) είναι η καμήλα και η γαϊδούρα. Άλλα πλεονεκτήματα του γάλακτος γαϊδούρας είναι το ότι η σύνθεσή του μοιάζει περισσότερο με του μητρικού ενώ υπάρχουν και αναφορές και για άλλες θεραπευτικές ή καλλυντικές ιδιότητες. Στην αγορά διατίθενται για παράδειγμα αντιγηραντικές κρέμες προσώπου με βασικό συστατικό το γάλα γαϊδούρας. Το μεγάλο μέχρι σήμερα πρόβλημα στη χορήγησή τους ήταν η πολύ ακριβή τιμή που μπορεί να φτάνει και τα 90 ευρώ το λίτρο.
Όπως δημοσιεύει στις 19 Φεβρουαρίου η ιστοσελίδα fpress.gr, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση γάλακτος ιπποειδών καθώς και των προϊόντων αυτού – περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αν αυτή η απόφαση θα οδηγήσει και σε μείωση της τιμής του γάλακτος και των προϊόντων του μένει να φανεί. Αυτό που θα πρέπει από τώρα, ωστόσο, να γνωρίζει ο δυνάμει αλλεργικός καταναλωτής είναι ότι οι αλλεργικές ευαισθητοποιήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις απρόβλεπτες και ακόμη και υποαλλεργικά γάλατα μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Γι’αυτό ακόμη και για το γάλα γαϊδούρας, πριν τη χορήγησή του, θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα αλλεργιολογικός έλεγχος που θα αποδεικνύει τη δυνατότητα του ασθενούς να το καταναλώσει.