Η βασεοφιλία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ύπαρξη βασεόφιλων στο αίμα ενός ατόμου. Τα βασεόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν είναι πάθηση από μόνη της, όμως μπορεί να υποδεικνύει άλλα υποκείμενα νοσήματα.
Τι είναι η βασεοφιλία;
Στα υγιή άτομα τα βασεόφιλα αποτελούν μικρό μέρος του κυτταρικού πληθυσμού του σώματος. Όμως άτομα που πάσχουν από βασεοφιλία διαθέτουν αφύσικα υψηλή ποσότητα βασεοφίλων. Τα βασεόφιλα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγονται στον μυελό των οστών. Γενικά τα λευκά αιμοσφαίρια συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Το υψηλό επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδεικνύει μια ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, η οποία τον προστατεύει από λοιμώξεις και άλλα προβλήματα. Η βασεοφιλία σπάνια υπάρχει ανεξάρτητα και πιο συχνά υποδεικνύει την παρουσία άλλης πάθησης. Σε ένα άτομο που έχει βασεοφιλία η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες αιτίες.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου:
Οι πιο κοινές αιτίες της βασεοφιλίας περιλαμβάνουν:
- Αλλεργίες
- Λοιμώξεις
- Διαταραχές και ασθένειες που χαρακτηρίζονται από χρόνιες φλεγμονές
- Μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές
Αλλεργίες:
Αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές και φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βασεοφιλία. Επιπλέον, η σοβαρότητα της αλλεργίας μπορεί να σχετίζεται με την σοβαρότητα της βασεοφιλίας.
Λοιμώξεις :
Συχνά οι λοιμώξεις πυροδοτούν κάποια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης βασεοφιλίας. Συγκεκριμένες ασθένειες , συμπεριλαμβανομένου της ανεμοβλογιάς και της φυματίωσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση βασεοφιλίας. Όμως, η ανάπτυξη βασεοφιλίας σαν αποτέλεσμα μιας οξείας λοίμωξης ή ασθένειας είναι σπάνια.
Διαταραχές και ασθένειες που χαρακτηρίζονται από χρόνιες φλεγμονές:
Πολλές διαταραχές και ασθένειες σχετίζονται άμεσα με χρόνιες φλεγμονές και άτομα με τέτοια χαρακτηριστικά εμφανίζουν πιο συχνά βασεοφιλία.
Τέτοιες ασθένειες είναι:
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η ψωρίαση
- Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Η χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές:
Οι Μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές προκαλούν υπερβολική παραγωγή διαφορετικών τύπων κυττάρων του αίματος από τον μυελό των οστών συμπεριλαμβανομένων των βασεόφιλων.
Μερικές μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν βασεοφιλία είναι οι παρακάτω:
- Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία
- Χρόνια μυελογενής λευχαιμία
- Πολυκυτταραιμία
- Πρωτογενής μυελοϊνωση
- Συστηματική μαστοκύτταρωση
- Υπερηωσυνοφιλικό σύνδρομο
Συμπτώματα:
Η αφύσικα υψηλή παραγωγή βασεόφιλων μπορεί να προκαλέσει ποικιλία μη συγκεκριμένων συμπτωμάτων όπως:
- Κοιλιακός πόνος και κράμπες
- Κνησμός
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Πυρετός
- Κούραση
- Δυσφορία ή αίσθημα κακουχίας
Βέβαια τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα άτομο με βασεοφιλία διαφέρουν και εξαρτώνται από την υποκείμενη κατάσταση της υγείας του.
Άτομα που έχουν βασεοφιλία λόγω λοίμωξης θα έχουν συμπτώματα της λοίμωξης αυτής όπως ο πυρετός, η κούραση και η δυσφορία.
Άτομα με βασεοφιλία που οφείλεται σε αλλεργία θα έχουν τα τυπικά αλλεργικά συμπτώματα όπως:
- Φτέρνισμα
- Φαγούρα στα μάτια
- Εξανθήματα ή κνίδωση
- Πρήξιμο
- Συριγμό
- Μπούκωμα
Άτομα με βασεοφιλία που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να εμφανίσουν:
- Κοιλιακές κράμπες
- Διάρροια
- Αιμορραγία από το ορθό
- Πόνο στην πρωκτική περιοχή
Άτομα που πάσχουν από βασεοφιλία που οφείλεται σε χρόνια λοίμωξη μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως:
- Κούραση
- Μυϊκούς πόνους
- Πρήξιμο
- Ήπιο πυρετό
- Δερματικά εξανθήματα σε περίπτωση ψωρίασης
- Μούδιασμα και τσιμπήματα στα άκρα
Άτομα με βασεοφιλία ως αποτέλεσμα μυελοϋπερπλαστικών διαταραχών μπορεί να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα με βάση την διαταραχή που έχουν.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Αδυναμία
- Κεφαλαλγίες
- Αλλαγές στην όραση
- Εύκολη αιμορραγία και μελάνιασμα
- Δύσπνοια
- Μούδιασμα και τσιμπήματα στα άκρα
- Πόνος στα κόκκαλα
Τα συμπτώματα των υποκείμενων αιτιών της βασεοφιλίας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Άτομα με ανεξήγητα συμπτώματα που δεν υποχωρούν με τον χρόνο πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους.
Διάγνωση:
Οι γιατροί συνήθως παρατηρούν την βασεοφιλία κατά την διάρκεια γενικών εξετάσεων αίματος . Όταν η γενική αίματος αποκαλύψει υψηλά επίπεδα βασεόφιλων, ο γιατρός θα υποδείξει περεταίρω εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία. Βασιζόμενος στα υπόλοιπα συμπτώματα του ασθενή, οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από τα ακόλουθα:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Βιοψία μυελού των οστών
- Υπερήχους και απεικονιστικό έλεγχο
- Γενετικό έλεγχο
Επιπλοκές:
Η βασεοφιλία από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όμως οι υποκείμενες αιτίες της μπορούν. Οι επιπλοκές διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί και δύναται να είναι σοβαρές.
Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής:
- Σοβαρή αιμορραγία
- Διόγκωση σπληνός
- Συχνές λοιμώξεις
Θεραπεία:
Η βασεοφιλία δεν αντιμετωπίζεται άμεσα. Αντίθετα, η θεραπεία πρέπει να επικεντρωθεί στην υποκείμενη πάθηση του ατόμου. Βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν βεασεοφιλία θα χρειαστούν αντιβιοτικά. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ξεκούραση και κατανάλωση υγρών.
Θεραπείες για βεασοφιλία που οφείλεται σε αλλεργία είναι:
- Αποφυγή του αλλεργιογόνου
- Αντισταμινικά
- Επινεφρίνη
- Κρέμες υδροκορτιζόνης
- Κορτικοστεροειδή
Θεραπείες για βεασοφιλία που οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι τα ανοσοκατασταλτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Θεραπείες για βασεοφιλία που οφείλεται σε μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές μπορεί να είναι πολύπλοκες και να διαφέρουν βασιζόμενες στην ξεχωριστή κατάσταση του κάθε ασθενή. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Χημειοθεραπεία
- Ακτινοθεραπεία
- Μοσχεύματα βλαστοκυττάρων
- Χειρουργική αφαίρεση σπληνός
Προοπτικές:
Οι προοπτικές των ασθενών με βασεοφιλία διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Οι ήπιες λοιμώξεις υποχωρούν με ξεκούραση και την ανάλογη θεραπεία. Τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι αλλεργίες είναι συχνά μακροχρόνιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τέλος, ασθενείς με βασεοφιλία που προκαλείται από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως μια μυελοϋπερπλαστική διαταραχή, απαιτούν εξατομικευμένη θεραπεία από τον γιατρό τους.