Τα αγαπημένα μας κατοικίδια, η γάτα και ο σκύλος, αλλά και κάποιοι φαινομενικά “άκακοι” συγκάτοικοι στα σπίτια μας, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ανήκουν στα πιο συχνά αίτια αλλεργίας. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα επιθηλία των ζώων και οι πρωτεϊνες των ακάρεων να προκαλούν τόσο συχνά αλλεργία, μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Cambridge έδωσε πρόσφατα την απάντηση: τα αλλεργιογόνα της γάτας ενεργοποιούν το αμυντικό σύστημα του αλλεργικού ασθενή διότι έχουν την ικανότητα πρόσδεσης σε ένα συστατικό των μικροβίων, που ονομάζεται LPS.
Ας γίνουμε λίγο πιο σαφείς: η άμυνα του οργανισμού μας έχει κάποιους εξαιρετικά αποτελεσματικούς υποδοχείς, τους toll like receptors (TLR), οι οποίοι βρίσκονται πάνω στα αμυντικά μας κύτταρα και “σκανάρουν” συνεχώς το εσωτερικό μας περιβάλλον για την ύπαρξη μικροβίων. Τα μικρόβια από την άλλη πλευρά έχουν στο εξωτερικό τους περίβλημα μια κατασκευή από λιπίδιο και πολυσακχαρίτη που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίδη (LPS). Μόλις ο υποδοχέας TLR συναντήσει την μικροβιακή δομή LPS στο σώμα θα σημάνει συναγερμός. Αυτό είναι καλό.
Έλα όμως που το κύριο αλλεργιογόνο της γάτας έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το μικροβιακό συστατικό LPS! Εδώ τα χαλάμε: το σώμα του αλλεργικού ασθενή μπερδεύεται και, στην προσπάθεια να καταπολεμήσει το μικρόβιο, δημιουργεί και αλλεργία στη γάτα.
Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν, είναι οτι το αλλεργιογόνο της γάτας μπορεί να ενεργοποιεί τους υποδοχείς TLR με το να συνδέεται στο LPS. Αυτή η ιδιότητα προσδίδει στα επιθήλια της γάτας την έντονη τάση να προκαλού αλλεργία. Επιπλέον οι ερευνητές έδειξαν ότι και το αλλεργιογόνο του σκύλου έχει παρόμοιες ιδιότητες με αυτό της γάτας. Και, κάτι που ήταν ήδη γνωστό, τα ακάρεα μπορούν να προκαλούν αλλεργία με παρόμοιο μηχανισμό.
Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Immunology δίνει νέα στοιχεία για τους πολύπλοκους μηχανισμούς πρόκλησης αλλεργίας και δυνητικά για τη θεραπεία της αλλεργίας στο μέλλον. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Clare Bryant στο BBC News “κατανοώντας το μηχανισμό πρόκλησης αλλεργίας μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από την ύπαρξη φαρμάκων που προορίζονται για θεραπεία άλλων ασθενειών πλην της αλλεργίας, όπως η σήψη (σ.σ. μια πολύ σοβαρή μικροβιακή φλεγμονή του σώματος), και να χρησιμοποιήσουμε τα φάρμακα αυτά για την πρόληψη και θεραπεία της αλεργίας στη γάτα”.