Το κλιμαστικό είναι ένας καλός σύντροφος γα τις θερμές μέρες του καλοκαιριού. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που “δεν το αντέχουν” και “κρυώνουν”.
Όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός, η μύτη μας φροντίζει να τον κάνει υγρό και θερμό, ώστε να φτάσει στην κατάλληλη κατάσταση στους πενύμονες. Αν από τη ζέστη περάσουμε σε κλιματιζόμενο χώρο με πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, η μύτη στεγνώνει και δεν μπορεί να ρυθμίσει τον εισνεόμενο αέρα. Όταν συνυπάρχει άσθμα ο ξηρός κρύος αέρας προκαλεί έξαρση και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στην μύτη η πολύ χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί εκτός από απώλεια υγρασίας του βλεννογόνου και φλεγμονή με διαταραχή του ρινικού μικροβιώματος και ανάπτυξη μικροοργανισμών, εξ ού και οι λοιμώξεις που συχνά παρατηρούνται.
Τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε είναι απλά:
1. Πριν τη χρήση του κλιματιστικού θα πρέπει να το έχουμε καθαρίσει, ώστε να μην έχει σκόνη, ειδικά αν έχουμε αλλεργία στα ακάρεα.
2. Δεν θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία κάτω από 24 (ιδανικά στο 26 βαθμούς Κελσίου), ενώ επιβάλλεται να μην υπάρχει άμεση έκθεση (στρέφουμε τη ροή ώστε να μην μας “χτυπά”).
3. Μειώνουμε τη χρήση του στο απολύτως απαραίτητο. Αυτό άλλωστε συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλλοντος από το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
4. Επιβάλλεται ο καθαρισμός των φίλτρων τουλάχιστον ετησίως.
5. Αν πρόκειται να αγοράσουμε νέο κλιμαστιστικό το επιλέγουμε όχι μόνο βάσει τιμής και ενεργειακής οικονομίας, αλλά και βάσει προδιαγραφών των φίλτρων του.