Μία και μοναδική θεραπεία που υπόσχεται εφόρου ζωής προστασία από σοβαρά αλλεργικά νοσήματα, όπως το άσθμα, φαίνεται να είναι στα “σπάργανα”στο Ανοσολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία. Μία ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να επιτύχει την “παύση” της ανοσολογικής απάντησης που προκαλεί αλλεργικά νοσήματα σε πειραματόζωα.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τα λόγια του Καθηγητή Steptoe, υπεύθυνου για τη μελέτη αυτή: ” τα συμπτώματα του ασθενούς που έχει αλλεργία ή άσθμα είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται αλλεργιογόνο και των ανοσοδραστικών κυττάρων του ασθενούς όταν αυτά συναντιούνται. Η πρόκληση σ’αυτά τα νοσήματα – συνεχίζει ο Καθηγητής – είναι ότι τα κύτταρα του ανοσιακού μας συστήματος, γνωστά ως Τ-κύτταρα, αναπτύσσουν ένα είδος ανοσολογικής “μνήμης” και γίνονται πολύ ανθεκτικά στις θεραπείες”. Σήμερα είμαστε πια ικανοί να ” σκουπίσουμε” τη μνήμη αυτών των Τ-κυττάρων στα πειραματόζωα προς το παρόν, με γονιδιακή θεραπεία, προκαλώντας έτσι απευαισθητοποίηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανοχή τελικά της “ένοχης” πρωτεϊνης.
Στη μελέτη τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα υπεύθυνα για πρόκληση άσθματος στα πειραματόζωα, αλλά η ερευνά τους αυτή θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή αλλεργία σε τροφές ( ξηροί καρποί ή θαλασσινά ) ή σε δηλητήρια μέλισσας-σφήκας.
Τα ευρήματα των ερευνητών μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω κλινικής διερεύνησης με ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο: “Παίρνουμε εμβρυικά κύτταρα αίματος στα οποία εισάγουμε το γονίδιο που ρυθμίζει την πρωτεϊνη- αλλεργιογόνο και τα βάζουμε στον λήπτη. Αυτά τα τροποποιημένα γενετικά κύτταρα παράγουν νέα κύτταρα στο αίμα που εκφράζουν πρωτείνες οι οποίες με τη σειρά τους στοχεύουν σε ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που σταματούν την αλλεργική διαδικασία. Ο τελικός στόχος αυτής της θεραπείας είναι να αντικαταστήσουμε με μία μόνο ενέσιμη γονιδιακή θεραπεία όλες τις έως τώρα μη αποτελεσματικές συμπτωματικές θεραπείες για τα αλλεργικά νοσήματα.”
Η έρευνα των επιστημόνων στην ομάδα του Dr Steptoe συνεχίζεται πυρετωδώς με στόχο η μέθοδος να γίνει απλή και ασφαλής, ώστε να εφαρμόζεται σε ευρύτερο φάσμα ασθενών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η θεραπεία αυτή στοχεύει μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρό άσθμα ή δυνητικά θανατηφόρες τροφικές αλλεργίες.
Η επιστημονική κοινότητα καλωσορίζει τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας και αναμένει με αισιοδοξία την ημέρα που μία και μοναδική ασφαλής θεραπέια θα είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν άσθμα.
Jane AL-Kouba et al, Allergen-encoding bone marrow transfer inactivates allergic T cell responses, alleviating airway inflammation, JCI Insight(2017)
Provided by Univercity of Queensland