ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τα μελίσσια, έκανα εξετάσεις για αλλεργία και είμαι αλλεργικός στις μέλισσες και την σφήκα. Μπορείτε να μου πειτε εάν γνωρίζετε το χρόνο που θέλει η ανοσοθεραπεία για να λειτουργήσει ώστε να μην έχω τον κίνδυνο αλλεργικού σοκ στη μέλισσα;

Απάντηση: Σας ευχαριστούμε για την ερώτηση σας.

Από το mail σας δεν είναι σαφές αν έχετε ήδη βιώσει κάποια αλλεργική αντίδραση ή όχι μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας. Και είναι σημαντική αυτή η πληροφορία, γιατί οι θετικές IgE για κάποιο αλλεργιογόνο δεν σημαίνουν και ότι είστε αλλεργικός. Πρακτικά το αν είστε αλλεργικός ή όχι στα τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, μας το λέει καταρχήν το κλινικό ιστορικό δηλαδή η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης μετά από τσίμπημα. Η αλλεργία αυτή, επιβεβαιώνεται με τις διαγνωστικές δοκιμασίες  και με τις ειδικές εξετάσεις αίματος. Δεν ισχύει όμως και το αντίθετο, δηλαδή δεν θα κάνετε απαραίτητα αντίδραση γιατί έχετε θετικές IgE. Μάλιστα, ειδικά ανάμεσα στους μελισσοκόμους βρίσκουμε θετικές IgE σε ποσοστά που αγγίζουν το 60%, ακριβώς επειδή εκτίθενται περισσότερο σε τσιμπήματα.

Απαντώντας στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας, και εφόσον έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας, η ανοσοθεραπεία προσφέρει προστασία σε σημαντικό ποσοστό ασθενών μετά την δεύτερη δόση συντήρησης. Ο χρόνος για να φτάσει ένας ασθενής την δόση συντήρησης εξαρτάται από το σχήμα της ανοσοθεραπείας που θα ακολουθηθεί, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 3 εβδομάδες για το υπερταχύ σχήμα, μέχρι περίπου 4 μήνες για το συμβατικό σχήμα.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

1.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email