Απάντηση:
Όπως θα διαβάσατε και στις προηγούμενες απαντήσεις, το Xolair κυκλοφορεί από το 2003. Έχουμε λοιπόν μελέτες και πριν την κυκλοφορία του αλλά και από τότε που αναφέρουν την ασφάλειά του. Πέραν αυτού τα τελευταία χρόνια κυλάει μια πολύ μεγάλη μελέτη ασφάλειας που ονομάζεται EXCELS (Evaluating the Clinical Effectiveness and Long-Term Safety in Patients with Moderate to Severe Asthma) η οποία μελετά πάνω από 5000 ασθενείς υπό omalizumab αλλά και 2500 ασθματικούς μάρτυρες που δεν παίρνουν το φάρμακο, ακριβώς για να δούμε αν κάτι έχει παραληφθεί.
Όσον αφορά τις νεοπλασίες, εξαιτίας μιας πιθανής συμμετοχής των ανοσοσφαιρινών Ε (IgE) στην άμυνα του οργανισμού εναντίων των νεοπλασμάτων (καρκίνων) είχε διατυπωθεί στο παρελθόν η υπόθεση ότι μπορεί το Xolair να αυξάνει την επίπτωσή τους. Υπάρχουν πλέον αποτελέσματα από την παραπάνω μελέτη ασφάλειας ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς οι ασθενείς υπό Xolair δεν έχουν μεγαλύτερη επίπτωση νεοπλασιών δηλαδή δεν εμφανίζουν περισσότερο καρκίνο (J Allergy Clin Immunology 2014; Incidence of malignancy in patients with moderate-to severe asthma treated with or without omalizumab).
Πάντα στα πλαίσια της παραπάνω μελέτης, η εταιρία που παράγει το φάρμακο, ενημέρωσε το 2009 το FDA (Food and Drug Administration) για μια αρχική παρατήρηση αύξησης των καρδιαγγειακών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων στους ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έπαιρναν, στοιχεία που αναμένουν τελική επιβεβαίωση. Για τώρα μπορώ να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν μεγάλες μεταναλύσεις άλλων παλαιότερων μελετών (πρόκειται πρακτικά για στατιστική ανάλυση πολλών διαφορετικών μελετών μαζί) που δεν έχουν καταγράψει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν το φάρμακο και σε αυτούς που δεν το έπαιρναν, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Θα ήθελα εδώ όμως να σημειώσω κάτι άλλο. Κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές, καθώς σε όλα περιγράφονται ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, τα περισσότερα εισπνεόμενα φάρμακα που περιέχουν β αγωνιστές μακράς διαρκείας (LABA) έχουν στις ΗΠΑ προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσουν θάνατο (το λεγόμενο black box). Η προειδοποίηση αυτή προέρχεται κυρίως από μελέτες όχι με συνδυασμένα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον, αλλά με τους β αγωνιστές μακράς διαρκείας (LABA) μεμονωμένους χωρίς αντιφλεγμονώδη αγωγή. Παρόλα αυτά το FDA περιέλαβε την προειδοποίηση και στους συνδυασμούς. Κι αυτό διότι έχει ως πολιτική να υπερβάλλει τους πιθανούς κινδύνους για το κοινό, έστω κι αν προειδοποιεί με βεβαιότητα ότι σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν πρέπει να οδηγήσουν σε διακοπή της θεραπείας. Το παράδειγμα το φέρνω, όχι για να σταματήσετε τα εισπνεόμενα που είναι ασφαλέστατα φάρμακα, αλλά για να υπογραμμίσω, όπως είπα και πιο πάνω, πως για όλα τα φάρμακα έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι αυτός ο κύριος λόγος που πάντα δίνονται από ιατρό, υπό παρακολούθηση.
Αν λοιπόν ο ιατρός σας έκρινε ότι χρειάζεστε την παραπάνω θεραπεία, σημαίνει ότι δεν έχετε περιθώρια να περιμένετε γιατί η αναμονή είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σας. Οπότε μην το αναβάλλετε, καθώς και για το omalizumab ισχύει ότι και για τα άλλα φάρμακα. Η υπό παρακολούθηση χορήγησή του είναι ασφαλής.
Ειρήνη Ρουμπεδάκη
Αλλεργιολόγος
Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.