Καλησπέρα, τον τελευταίο καιρό, στα χέρια μου, έχουν εμφανιστεί εκζέματα με μικρές φουσκάλες και σκασίματα στα δάχτυλα. Εργάζομαι στην εστίαση και υποπτεύομαι ότι ευθύνονται σίγουρα τα γάντια νιτριλίου που φοράμε, καθώς ποτέ πριν δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει πολύ έντονος κνησμός στα δάχτυλα και ανάμεσά τους. Βάζω συνεχώς ενυδατικές κρέμες, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Δεν ξέρω σε τι ειδικότητας γιατρό να απευθυνθώ για την κατάλληλη θεραπεία. Δερματολόγο ή αλλεργιολόγο;

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες αναφέρετε, εικάζω ότι παρουσιάζετε εξ επαφής δερματίτιδα. Η δυο πιο κοινές μορφές εξ επαφής δερματίτιδα αποτελούν η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα  και η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα . Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιου άλλου δερματικού νοσήματος, όπως το δυσιδρωσικό έκζεμα και η δερματοφυτία (μυκητίαση δέρματος).

Οι παθήσεις το δέρματος αποτελούν το 30% των επαγγελματικών νοσημάτων με την εξ επαφής δερματίτιδα να αποτελεί το 90-95% των επαγγελματικών δερματικών νοσημάτων.

Η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα προκαλείται μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η συχνή έκθεση στο νερό (wet work) με ή χωρίς την χρήση καθαριστικών, τα οξέα, τα αλκάλια, τα οξειδωτικά, οι οργανικοί διαλύτες, τα τρόφιμα, τα έλαια. Συνήθως η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα περιορίζεται στην περιοχή της έκθεσης (πχ χέρια). Η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα  είναι πιο συχνή από την αλλεργική, καθώς αποτελεί τα 3/4 των περιπτώσεων της εξ επαφής δερματίτιδας (70-80% συχνότητα).

Η  αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα εμφανίζεται στο 20-30% των περιπτώσεων εξ επαφής δερματίτιδας . Οι πιο συχνές κατηγορίες  αλλεργιογόνων  αποτελούν τα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, κοβάλτιο κλπ.), το μείγμα αρωμάτων (fragrance mix κλπ.), οι βαφές μαλλιών (p-Phenylenediamine:PPD) τα συντηρητικά ( φορμαλδεΰδη, παραβένια κλπ.), οι κόλλες, τα χημικά λάστιχου (εποξική ρητίνη κλπ.). Πολλά αλλεργιογόνα δρουν και ως ερεθιστικά και πολύ συχνά παρατηρείται μεικτή εικόνα, αλλεργικής και ερεθιστικής εξ επαφής δερματίτιδα. Επιπλέον πολλές φορές η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα προηγείται της αλλεργικής.

Η εκ πρωτεΐνης εξ επαφής δερματίτιδα θεωρείται ένας ιδιαίτερος τύπος εκζέματος καθώς εμφανίζεται άμεσα μετά από επαφή με πρωτεΐνη, κυρίως μετά από επαφή με τρόφιμα (κρέας, ψάρι, κοτόπουλου, γαλακτοκομικά, λαχανικά κλπ.).

Λόγω αυτών των δεδομένων θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθείτε πρώτα αλλεργιολόγο για να διερευνηθεί η πιθανότητα της αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδα  και η εκ πρωτεΐνης εξ επαφής δερματίτιδα, με δερματικές δοκιμασίες (άμεσης επαφής, δοκιμασίες νυγμού, δοκιμασίες σκαριφισμού, Patch test) ή/και ειδικές IgE ανοσοσφαιρίνες. Επιπλέον αναφέρετε ότι εμφανίζετε φυσαλίδες (φουσκάλες) το οποίο είναι πιο συχνό κλινικό σημείο της αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδα σε σχέση με την ερεθιστική. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και η εκ πρωτεΐνης εξ επαφής δερματίτιδα, καθώς η απομάκρυνση του αιτιολογικού παράγοντα συνήθως οδηγεί σε ύφεση της νόσου.

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες στις ενότητες ΑΛΛΕΡΓΙΚΉ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΔΕΡΜΑΤΊΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
https://www.allergikos.gr/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%be-%ce%b5%cf%80%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/
https://www.allergikos.gr/%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82/

Με τιμή
Aπo την ομάδα του Allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email