ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Πριν κάνω τη δεύτερη κόρη μου δεν είχα αλλεργία στο σκύλο. Κάποτε είχα πάρει ένα σκυλάκι Τεριέ γιορκσάιρ και την πρώτη νύχτα με έπιασε αναπνευστικό – πήγα νοσοκομείο και το έδωσα. Όμως επειδή τα λατρεύω πήρα άλλη ράτσα Μπιγκλ με άλλο τρίχωμα. Το έχω από εξαημέρου και δεν έχω ενόχληση όπως εκείνη τη νύχτα. Όμως πίνω αντιισταμινικό – πόσο καιρό μπορώ να το παίρνω; Επίσης, ώρες ώρες έχω μια δυσφορία στην αναπνοη μου. Υπάρχει λύση να κάνω κάτι ώστε να μη δωσω το σκυλάκι μου και να είμαι και εγώ καλά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η αλλεργία στα επιθήλια των ζώων είναι συνήθως επίμονη, αφορά τόσο στη μύτη (ρινίτιδα) όσο και το κατώτερο αναπνευστικό (άσθμα) και προϋπόθεση για να είναι ο ασθενής καλά είναι να αποφεύγει την επαφή με το αλλεργιογόνο που τον ενοχλεί (επιθήλιο γάτας, σκύλου κ.λπ.). Το ότι δεν έχετε ενοχλήσεις, μέχρι στιγμής, ανάλογες της προηγούμενης φοράς, δε σημαίνει κάτι: αφ’ενός λαμβάνετε αντιαλλεργικά σκευάσματα, αφ’ετέρου έχετε ακόμη ενίοτε δυσφορία. Επομένως εξακολουθείτε και είστε αλλεργική, ανεξαρτήτως ράτσας σκύλου.

Η μόνη λύση για εσάς, εφόσον θέλετε να κρατήσετε το σκύλο, είναι να κάνετε ανοσοθεραπεία – είναι η μόνη θεραπευτική προσέγγιση με την οποία θα απαλλαγείτε από την αλλεργία σας χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνετε χρονίως αντιισταμινικά ή άλλα φάρμακα. Ειδικά για την περίπτωση της αλλεργίας στο σκύλο όμως, πρέπει να ξέρετε ότι θα πρέπει απαραιτήτως να ελεγχθείτε με μοριακό αιματολογικό έλεγχο για το κατά πόσον είστε κατάλληλη υποψήφια για ανοσοθεραπεία! Ενδέχεται να σας ενοχλεί ένα ειδικό αλλεργιογόνο των αρσενικών σκύλων: στην περίπτωση αυτή η ανοσοθεραπεία δεν θα σας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας ο οποίος θα αξιολογήσει την κλινική σας εικόνα, θα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και θα κρίνει τον καλύτερο για εσάς τρόπο αντιμετώπισης.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email