ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατ’ αρχήν είμαι αλλεργική στην αδρεναλίνη. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω το ελικοβακτυρίδιο του πυλωρού, και μετά από καθοδήγηση γιατρού για την εκρίζωση πήρα τις εξής αντιβιώσεις σε συνδιασμό: αμοξυκιλλίνη για 7 μέρες και μαζί με αυτό πήρα κλαριθρομυκίνη για 7 μέρες. Δεν πρόλαβα όμως να τα τελειώσω γιατί από την πρώτη μέρα άρχισα να νοιώθω κόπωση, εξάτληση, τάσεις λιποθυμίας, τρέμουλο σε όλο το σώμα μου και το κεφάλι, ταχυπαλμίες, η καρδιά μου σαν να ήθελε να εκραγεί, ζαλάδες, δύσπνοια, πολύ ξηρότητα στόματος και το χειρότερο είχα πικρή γεύση σαν της χολής. Ό,τι έτρωγα είχε γεύση χολής και το στομάχι μου πονούσε περισσότερο από πριν να πάρω τα χάπια. Πριν από την αντιβίωση έπαιρνα παντοπραζόλη. Ο γιατρός μου άλλαξε την κλαριθρομυκίνη με λεβοφλοξασίνη. Εδώ έγινε το χειρότερο μου: τα ίδια συμπτώματα με τα πιο πάνω και επιπρόσθετα σχίστηκε η γλώσσα μου, γέμισα εξανθήματα μέσα στο λάρρυγγα, ουρανίσκο και κάτω από γλώσσα, φουσκώσαν όλα όπως τα χείλια και τα ούλα μου. Πήγα και πάλι στο γιατρό και είπε να τα σταματήσω όλα και σε ένα μήνα να πάω να ξαναδούμε το θέμα. Πριν την αντιβίωση μπορώ να πω ότι ένοιωθα υγιής. Τώρα νοιώθω σαν να διαλύθηκαν όλα μου τα όργανα. Σας παρακαλώ βοηθηστε με! Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ οι φαρμακευτικές αντιδράσεις είναι δύο κατηγοριών: οι άμεσου και οι επιβραδυνόμενου/καθυστερημένου τύπου.

Οι πρώτες είναι σχετικά ομοιογενούς κλινικής εικόνας και με τυπική χρονική συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν εύκολα προσπελάσιμες και αντιμετωπίσημες.

Από την άλλη, οι επιβραδυνόμενου τύπου αντιδράσεις είναι ετερογενείς, πολυποίκιλες, χωρίς σαφή χρονική συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου και με δύσκολη/ασαφή σε πολλές περιπτώσεις διαγνωστική προσπέλαση. Στην περίπτωση αυτή, και εξαιτίας των παραπάνω, τα όρια μεταξύ αλλεργικής αντίδρασης και παρενέργειας φαρμάκου είναι δυσδιάκριτα και σαφώς δε μπορούν να απαντηθούν μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος.

Σε κάθε περίπτωση, και τελικά ανεξάρτητα της αιτίας των συμπτωμάτων σας, χρειάζεται να σας δει ειδικός αλλεργιολόγος προκειμένου πρώτα και κύρια να λάβετε κατάλληλη αγωγή (η οποία στην περίπτωσή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κορτιζονούχα σκευάσματα). Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να προχωρήσει σε διαγνωστικό έλεγχο των ύποπτων σκευασμάτων (κυρίως της αμοξικιλλίνης και κατά δεύτερο λόγο της κλαριθρομυκίνης, της λεβοφλοξασίνης και της παντοπραζόλης) προκειμένου να καθορισθεί αν τα συμπτώματά σας είναι αλλεργικής/ανοσολογικής φύσης. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να έχετε και τη σωστή οδηγία σε σχέση με μελλοντική χρήση αντιβιοτικών, ή άλλων, φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email