ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Η αντίδραση που περιγράφετε πιθανότατα είναι μια τυπική, καθυστερημένου τύπου φαρμακευτική αντίδραση.
Αλλεργιολογικά υπάρχουν δύο ειδών φαρμακευτικές αντιδράσεις: οι άμεσου τύπου είναι σπανιότερες, εμφανίζονται γρήγορα και με την πρώτη δόση, είναι δυνητικά επικίνδυνες και απαγορεύουν τη μελλοντική λήψη του φαρμάκου και, ενδεχομένως, συγγενικών του. Αντίθετα, οι καθυστερημένου τύπου εμφανίζονται μετά από αρκετές ημέρες λήψης, συνήθως έχουν δερματικές εκδηλώσεις όπως αυτές που περιγράφετε (πολλά, κόκκινα, μικρά σπυράκια), είναι κατά κανόνα καλοήθεις και, συνήθως, δεν απαγορεύουν μελλοντική λήψη του φαρμάκου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς φαίνεται ότι η αντίδραση δεν είναι αμιγώς αποτέλεσμα του φαρμάκου αλλά, συνήθως, της συνυπάρχουσας λοίμωξης για την οποία και λήφθηκε το φάρμακο αυτό. Εσείς τα πήρατε ως σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου – συνυπάρχουσα ίωση στο διάστημα αυτό (π.χ. καταρροή, πυρετός, καταβολή κ.λπ.) θα μπορούσε να εξηγήσει το εξάνθημά σας. Επίσης το οίδημα στο στόμα που περιγράφετε (αν και δε μας λέτε αν ήταν αντικειμενικό ή υποκειμενική αίσθηση) συνηγορεί υπέρ ιογενούς συνδρομής. Αντίθετα, τροφικά αίτια δε φαίνεται να παίζουν ρόλο, η δίαιτα σας δόθηκε μόνο ως συμπληρωματική της αγωγής που ήταν αρκετή για την αντίδραση που συνέβη.
Σε κάθε περίπτωση θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο ώστε να γίνει αναλυτική καταγραφή του ιστορικού σας και να κρίνει αν χρειάζεται να κάνετε τα αλλεργικά τεστ (στις καθυστερημένου τύπου αντιδράσεις αυτά έχουν, δυστυχώς, περιορισμένη διαγνωστική ακρίβεια αλλά μπορεί να αποβούν χρήσιμα). Η συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων θα οδηγήσουν στην απόφαση για το αν είστε πραγματικά αλλεργική σε κάποιο από τα αντιβιοτικά και επομένως αν μπορείτε να τα ξαναλάβετε στο μέλλον.
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία, να έχετε καλή χρονιά.
Δημήτρης Μήτσιας
Αλλεργιολόγος
Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.