ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από 3 εβδομάδες έπαθα αλλεργία από αντιβίωση που πήρα για το ελικοβακτηρίδιο (Αmoxil και Claripen). Έχω πάρει αρκετές φορές Claripen αλλά δε με πείραξε ποτέ. Τώρα όμως έβγαλα κόκκινα σπυράκια μπροστά στο στήθος και τα χέρια, πήγα στο νοσοκομείο όπου μου έβαλαν ορό. Μετά από μερικές μέρες εξαφανίστηκαν τα σπυριά, πήρα Xozal για 4 μέρες επιπλέον και μετά από μια εβδομάδα ένιωσα ότι πρήστηκε το στόμα μου – άρχισα τα Aerius τα οποία πήρα για άλλες 8 μέρες. Τώρα δεν έχω τίποτα απολύτως, σταμάτησα τα Aerius και έκανα δίαιτα συγχρόνως για πάνω από 10 μέρες. Η ερώτηση μου είναι η εξής: η θεραπεία που έκανα ήταν αρκετή; ποτέ δεν ήμουν αλλεργική σε κάποιο τρόφιμο. Πρέπει να κάνω τα αλλεργικά τεστ; Πρέπει να σας πω ότι η αντιβίωση με πείραξε την όγδοη μέρα. Παράξενο είπαν οι γιατροί – αν ήταν έπρεπε να με πειράξει πιο πριν. Θα ήθελα την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Η αντίδραση που περιγράφετε πιθανότατα είναι μια τυπική, καθυστερημένου τύπου φαρμακευτική αντίδραση. 

Αλλεργιολογικά υπάρχουν δύο ειδών φαρμακευτικές αντιδράσεις: οι άμεσου τύπου είναι σπανιότερες, εμφανίζονται γρήγορα και με την πρώτη δόση, είναι δυνητικά επικίνδυνες και απαγορεύουν τη μελλοντική λήψη του φαρμάκου και, ενδεχομένως, συγγενικών του. Αντίθετα, οι καθυστερημένου τύπου εμφανίζονται μετά από αρκετές ημέρες λήψης, συνήθως έχουν δερματικές εκδηλώσεις όπως αυτές που περιγράφετε (πολλά, κόκκινα, μικρά σπυράκια), είναι κατά κανόνα καλοήθεις και, συνήθως, δεν απαγορεύουν μελλοντική λήψη του φαρμάκου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς φαίνεται ότι η αντίδραση δεν είναι αμιγώς αποτέλεσμα του φαρμάκου αλλά, συνήθως, της συνυπάρχουσας λοίμωξης για την οποία και λήφθηκε το φάρμακο αυτό. Εσείς τα πήρατε ως σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου – συνυπάρχουσα ίωση στο διάστημα αυτό (π.χ. καταρροή, πυρετός, καταβολή κ.λπ.) θα μπορούσε να εξηγήσει το εξάνθημά σας. Επίσης το οίδημα στο στόμα που περιγράφετε (αν και δε μας λέτε αν ήταν αντικειμενικό ή υποκειμενική αίσθηση) συνηγορεί υπέρ ιογενούς συνδρομής. Αντίθετα, τροφικά αίτια δε φαίνεται να παίζουν ρόλο, η δίαιτα σας δόθηκε μόνο ως συμπληρωματική της αγωγής που ήταν αρκετή για την αντίδραση που συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο ώστε να γίνει αναλυτική καταγραφή του ιστορικού σας και να κρίνει αν χρειάζεται να κάνετε τα αλλεργικά τεστ (στις καθυστερημένου τύπου αντιδράσεις αυτά έχουν, δυστυχώς, περιορισμένη διαγνωστική ακρίβεια αλλά μπορεί να αποβούν χρήσιμα). Η συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων θα οδηγήσουν στην απόφαση για το αν είστε πραγματικά αλλεργική σε κάποιο από τα αντιβιοτικά και επομένως αν μπορείτε να τα ξαναλάβετε στο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία, να έχετε καλή χρονιά.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top