Η επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να γίνει ευκολότερη τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά με άσθμα, με τον κατάλληλο προγραμματισμό. Ακολουθήστε λοιπόν αυτά τα απλά βήματα και βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει υγειές και ασφαλές τη νέα σχολική χρονιά.
1. Σε περίπτωση που η διάγνωση είναι πρόσφατη φροντίστε να ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για το παιδικό άσθμα.
2. Προγραμματίστε εγκαίρως έναν επανέλεγχο με τον αλλεργιολόγο σας. Είναι απαραίτητο να συζητήσετε με τον ειδικό τη δοσολογία των φαρμάκων αλλά και να ελένξετε τον σωστό τρόπο χορήγησής τους. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει ένα γραπτό “πλάνο αντιμετώπισης” για την οξεία ασθματική κρίση που θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να την αναγνωρίσουν και να χορηγήσουν τα απαραίτητα φάρμακα με τον σωστό τρόπο. Συζητήστε τη χρησιμότητα να σας συνταγογραφήσει διπλά φάρμακα και συσκευές χορήγησης (spacer) για το σχολείο και το σπίτι.
3. Μιλήστε με τους δασκάλους και τη νοσηλεύτρια του σχολείου αν υπάρχει. Ζητήστε να τους ενημερώσετε για τη σωστή χρήση των φαρμάκων. Φροντίστε να τους ενημερώσετε για τους εκλυτικούς παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα του παιδιού σας.
4. Η άσκηση είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά και το άσθμα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην άθληση. Ζητήστε να μιλήσετε με τον δάσκαλο της φυσικής αγωγής και εξηγείστε του το πλάνο αντιμετώπισης που σας χορήγησε ο αλλεργιολόγος σας. Το ασθματικό παιδί στο σχολείο:
- Επιτρέπεται να συμμετέχει στις αθλητικές δραστηριότητες όταν το άσθμα του δεν είναι σε έξαρση. Μπορεί να απαιτείται η χρήση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών πριν την άσκηση.
- Πρέπει να του επιτρέπεται να φέρει μαζί του τα φάρμακά του και να τα χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
- Το παιδί οφείλει να σταματά οποιαδήποτε δραστηριότητα όταν εμφανίζονται τα πρώιμα συμπτώματα και να λαμβάνει αμέσως τα εισπνεόμενα φάρμακα του.
- Αν σε 10’-15΄δε βελτιωθούν τα συμπτώματα ή επιδεινωθούν, τότε ενημερώνονται οι γονείς και ίσως χρειαστεί η μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο.
- Θα πρέπει να υπάρχει πάντα η δυνατότητα επικοινωνίας με το θεράποντα αλλεργιολόγο (όνομα, τηλέφωνο).
- Το παιδί δεν πρέπει να απουσιάζει από τα μαθήματά του όταν έχει ήπια συμπτώματα.
Το άσθμα είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο όμως με την συνεργασία σχολείου, οικογένειας και θεράποντα ιατρού μπορεί να ελενχθεί. Μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υπεύθυνο περιβάλλον στο σχολείο, απαραίτητο για τη θετική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση παιδιών-γονέων-εκπαιδευτικών.
Καλή σχολική χρονιά!