Χαίρομαι πολύ που μεσα απο την σελίδα σας μπορώ να λύσω μια απορία που με απασχολεί καιρό τώρα… Απο μικρό παιδί κατάλαβα οτι έχω αλλεργία στα Θαλασσινά (όλα τα Μαλάκια, Οστρακοειδή) και απο τότε που έπαθα ένα αλλεργικό σοκ δεν ξαναέφαγα… Επειδή όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ νόστιμα και θα ήθελα και εγω να τα γεύομαι κάποια στιγμή, όπως όλοι, θέλω να ρωτήσω αν 1ον)Η συγκεκριμένη αλλεργία υπάρχει πιθανότητα με τα χρόνια να εξαφανιστεί και 2ον)Αν υπάρχει κάποια θεραπεία ή αν μπορώ να τρωω θαλασσινά μαζί με κάποιο φάρμακο ωστε να μην έχω πρόβλημα.

Η τροφική αλλεργία δυστυχώς είναι ένα επίμονο πρόβλημα στους ενήλικες, εν αντιθέσει με τα παιδιά που σε συντριπτικό ποσοσστό το ξεπερνούν. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούμε να σας πούμε αν εσείς θα το ξεπεράσετε ή όχι και σε πόσα χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε κατ’ αρχάς αν ακόμη είσαστε αλλεργικός (αν το επεισόδιο που αναφέρατε ήταν σε παιδική ηλικία μπορεί να έχετε ήδη χάσει την ευαισθησία) είναι να σας παρακολουθήσει υπεύθυνα ένας Αλλεργιολόγος και αφού κάνει τον αλλεργιολογικό έλεγχο (με δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού και αιματολογικές εξετάσεις ειδικής IgE) να σας εξετάζει ανά έτος, παρακολουθώντας τις τιμές της ειδικής IgE. Μόνο αν κάποια στιγμή οι τιμές αυτές πέσουν σημαντικά πολύ και κρίνει πως μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα θα σας κάνει δοκιμασία τροφικής πρόκλησης, σε ένα τρόφιμο κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση τα βήματα διάγνωσης και επανεισαγωγής του τροφίμου θα τα καθορίσει ο Αλλεργιολόγος σας.
Αναφορικά με την συγχορήγηση φαρμάκου, η συμβουλή μας είναι απόλυτα αρνητική. Δεν είναι άλλωστε δυνατόν να σας βάζαμε σε κίνδυνο, μόνο και μόνο για να γευτείτε το τρόφιμο στο οποίο έχετε πάθει αναφυλαξία. Και πάλι θα σας συμβουλεύαμε να μιλήσετε με τον Αλλεργιολόγο σας. Καμία δοκιμή σε απαγορευμένο τρόφιμο δεν είναι ακίνδυνη, ούτε προς το παρόν υπάρχει θεραπεία απευαισθητοποίησης στα θαλασσινά, γιαυτό και δεν θα πρέπει να το διακινδυνεύετε.

3.5/5 - (6 votes)
No Fields Found.
Print Friendly, PDF & Email