Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Τόσο η δοκιμασία πρόκλησης όσο και η απευαισθητοποίση σε κάποιο τρόφιμο είναι δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία του αλλεργιολόγου στο χειρισμό και την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας. Ωστόσο, η δοκιμασία πρόκλησης είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο ενώ η απευαισθητοποίηση έχει να κάνει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ας δούμε όμως αυτές τις διαδικασίες λίγο πιο αναλυτικά.
Η δοκιμασία πρόκλησης χρησιμοποιείται από τον αλλεργιολόγο όταν υπάρχει υποψία τροφικής αλλεργίας αλλά ούτε το ιστορικό ούτε ο ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος αρκούν για να τεθεί διάγνωση. Τότε ο ιατρός ουσιαστικά, εκθέτει ελεγχόμενα τον ασθενή του στην τροφή που υποθέτει ότι του δημιούργησε πρόβλημα και αξιολογεί την αντίδρασή του σε αυτό. Με την πρόκληση ο αλλεργιολόγος είτε αποδεικνύει την αλλεργία ή την ανοχή του ασθενούς του στο ύποπτο τρόφιμο και έτσι αποφεύγονται οι χωρίς λόγο δίαιτες αποφυγής τροφών.
Η απευαισθητοποίηση σε κάποιο τρόφιμο είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία καθώς γίνεται σε ασθενείς οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι αλλεργικοί στο συγκεκριμένο τρόφιμο. Πρόκειται συνήθως για παιδιά με επίμονη τροφική αλλεργία, στα οποία επιχειρείται η σταδιακή και ελεγχόμενη χορήγηση της τροφής, αυτούσιας ή σε τροποποιημένη μορφή, με στόχο την ανοχή μιας συγκεκριμένης ποσότητας. Αν αναλογιστούμε ότι πολλά παιδιά είναι αλλεργικά σε τρόφιμα που μπορεί εύκολα να καταναλώσουν κατά λάθος είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η απευαισθητοποίηση έχει μεγάλη σημασία σε μια τυχαία έκθεση στο τρόφιμο. Σε οριμένες περιπτώσεις μπορεί να στοχεύουμε σε μια ταχύτερη αποδρομή της αλλεργίας. Είναι ευνόητο ότι τόσο η πρόκληση όσο και η απευαισθητοποίηση γίνεται από εξειδικευμένους αλλεργιολόγους καθώς ενέχουν πάντα τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης.
Με εκτίμηση
Από την ομάδα του allergikos.gr
Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση