ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ (μέρος 2ο): Ενδιαφέρουσες γνώσεις και Χρήσιμες συμβουλές για τα κουνούπια

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ (μέρος 2ο): Ενδιαφέρουσες γνώσεις και Χρήσιμες συμβουλές για τα κουνούπια

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε τσιμπηθεί από κουνούπια και γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό είναι αυτό.; Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τοπικές αντιδράσεις με έντονη φαγούρα  αλλά σπάνια μπορεί να προκληθούν σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι με τα κουνούπια μεταφέρονται νόσοι όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του δυτικού Νείλου, η εγκεφαλίτιδα και η ελονοσία .

Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που τρέφονται από τους ανθρώπους. Εισάγουν μικροσκοπικά ρύγχη μέσα σε ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο. Στη συνέχεια εγχύουν , σάλιο που περιέχει χημικές ουσίες για την πρόληψη της πήξης του αίματος, και, τέλος, ρουφούν το αίμα. mosqito bite.jpg
Τα «δαγκώματα» που θεωρούνται ικανά να προκαλέσουν πρήξιμο απαιτούν επαφή τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων. Οι χημικές ουσίες στο σάλιο του κουνουπιού είναι υπεύθυνες για το πρήξιμο και τη φαγούρα που προκαλούν. Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα και μπορεί να προκαλέσουν μια ανοσολογική απάντηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ή καθυστερημένη αντίδραση.

mosqito3

Κλινική εικόνα

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν τοπικές δερματικές βλάβες με ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι άνθρωποι που αντιδρούν με πολύ έντονες μεγάλες τοπικές πρησμένες βλάβες που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης ή και ολόκληρου του μέλους!
Μερικές φορές μεγάλες τοπικές αντιδράσεις συνοδεύονται από ελαφρό πυρετό. Συνυπάρχουν φυσαλίδες και εξίδρωμα τα οποία και μπορεί να διαγνωστούν (λανθασμένα) ως κυτταρίτιδα. Πρόκειται για το λεγόμενο Skeeter syndrome το οποίο προκαλείται από ανοσολογική αντίδραση εναντίων πολυπετιδίων που περιέχονται στο σάλιο των κουνουπιών.

Σύνδρομο skeeter

Σύνδρομο skeeter

σύνδρομο Skeeter

Σύνδρομο Skeeter

Οι αναφορές περιπτώσεων αναφυλαξίας σε τσιμπήματα κουνουπιών είναι ελάχιστες.

Εάν έχετε παρουσιάσει τέτοιου είδους αντίδραση απαιτείται άμεσα η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη ανοσοθεραπεία για την αλλεργία στα κουνούπια (Σε αντίθεση με την αλλεργία σε μέλισσες-σφήκες).

Αποφυγή

Τα κουνούπια έλκονται από τις οσμές του ιδρώτα, από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται κατά τη διάρκεια της αναπνοής και από τη θερμότητα του σώματος. Η καλύτερη συμβουλή είναι να μείνετε μακριά από το θερμές, ελώδεις περιοχές όπου τα κουνούπια αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμού? διατηρείτε το σώμα σας καλυμμένο όσο είναι δυνατόν και να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.

Αντιμετώπιση:

Για την ανακούφιση από τον κνησμό ενός τσιμπήματος, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από τρεις κουταλιές. μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι νερό.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εμπορικές lotion που περιέχουν Calamine λοσιόν. Θα μπορούσατε επίσης να τρίψετε το δέρμα με ένα δισκίο ασπιρίνης!

Εάν έχετε μια μεγάλη τοπική αντίδραση, δοκιμάστε τη λήψη ένος αντιισταμινικού. Υπάρχουν μελέτες που  έχουν δείξει ότι η αντιισταμινικά είναι αποτελεσματικά για τις μεγάλες τοπικές αντιδράσεις αλλά και για την πρόληψη αντιδράσεων

Εάν έχετε μια αναφυλακτική αντίδραση ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια επισκεφτείτε αλλεργιολόγο

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top