Κοριοί – ένας κακός μπελάς…

Τα ενδοοικιακά έντομα (bed bugs – κοριοί) (Cimex lectularius – Cimicidae) αποτελούν ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στις «δυτικού τύπου» κοινωνίες. Πρόκειται για μικρά έντομα, χωρίς φτερά, που τρέφονται με αίμα θερμόαιμων ζώων (επομένως και των ανθρώπων) και κυρίως βρίσκονται σε στρώματα, πολυθρόνες, καναπέδες κ.λπ. Ποικίλουν σε μέγεθος αλλά σε κάθε περίπτωση, και αντίθετα από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης με τα οποία συγχέονται, είναι ορατά με γυμνό μάτι (μέχρι και 8 χιλιοστά περίπου). Το 50% των τσιμπημάτων δεν προκαλούν σχεδόν οποιαδήποτε αντίδραση. Στο υπόλοιπο 50%, ωστόσο, προκαλούν καντήλες/πομφούς (σαν τσίμπημα κουνουπιού, συνήθως 2-3 στη σειρά) που διαρκούν αρκετές ημέρες, έχουν έντονη φαγούρα και, αποτέλεσμα του ξυσμού, μπορεί να επιμολυνθούν. Αυτό ονομάζεται παρασιτική κνήφη, μια πολύ κοινή πάθηση που οδηγεί στα δερματολογικά και αλλεργιολογικά ιατρεία.

Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Η απάντηση είναι δύσκολα! Κρύβονται πολύ αποτελεσματικά και ξεφεύγουν από πολλά εντομοκτόνα. Η πρόληψη είναι εξαιρετικά δύσκολη και κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους είναι η έγκαιρη δράση αν αυτά ανακαλυφθούν.

Οι ακόλουθες είναι μερικές συμβουλές που ενδέχεται να βοηθήσουν έναντι αυτών των, όχι επικίνδυνων, αλλά ιδιαίτερα ενοχλητικών επισκεπτών:

Υψηλού κινδύνου περίοδος για την εισαγωγή εντόμων, σε ένα προηγουμένως ελεύθερο αυτών χώρο, είναι κατά την επιστροφή από διακοπές ή ένα άλλο σπίτι. Μια καλή ιδέα είναι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα των αποσκευών και, αν υπάρχουν ενδείξεις εντόμων (π.χ. στο ξενοδοχείο) το να παραμένουν οι αποσκευές τυλιγμένες σε πλαστική σακούλα.

Ρούχα και κλινοσκεπάσματα πλένονται τουλάχιστον στους 60oC ή, εναλλακτικά, στο στεγνωτήριο για 10-20 λεπτά. Ο στεγνός, επαγγελματικός καθαρισμός είναι αποτελεσματικός, ενέχει τον κίνδυνο όμως να μεταφερθούν έντομα στις εγκαταστάσεις του. Για αντικείμενα που δεν πλένονται, μπορούν να τοποθετηθούν σε κλειστές πλαστικές σακούλες και να αφεθούν στον ήλιο για τουλάχιστον 24 ώρες. Σκοπός είναι η θερμοκρασία εσωτερικά να φτάσει τους 60oC .

Το πάγωμα χρειάζεται θερμοκρασίες κατάψυξης (-17 oC) και είναι μια επιλογή, αλλά χρειάζεται αρκετές ημέρες και είναι σχετικά δύσχρηστη.

Η χρήση ειδικών καλυμμάτων για τα στρώματα και τα μαξιλάρια είναι αποτελεσματική στο να αποφεύγεται το τσίμπημα αλλά δε λύνει το πρόβλημα καθώς δεν τα σκοτώνει. Θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον ένα χρόνο προκειμένου να θεωρείται ότι έχει «αποστειρωθεί». Πολλοί χρησιμοποιούν άμεσα τα καλύμματα στα καινούργια τους στρώματα για να αποτρέψουν την είσοδο εντόμων σε αυτά. Ειδικές παγίδες μπορεί να τοποθετηθούν στα πόδια του κρεβατιού.

Η ηλεκτρική σκούπα, αν και δε μπορεί να απορροφήσει όλα τα έντομα, μειώνει τον αριθμό τους και διευκολύνει την ακόλουθη χρήση εντομοκτόνων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται σε ρωγμές και εσοχές καθώς εκεί βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς. Η απομάκρυνση ειδικά των αυγών είναι δύσκολη και χρειάζεται πολλές φορές ξύσιμο πριν το σκούπισμα. Επίσης, η σακούλα της σκούπας θα πρέπει να απορρίπτεται άμεσα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα κάποια αντικείμενα να πετιούνται. Ένας ειδικός απολύμανσης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Τα εντομοκτόνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, αλλά λόγω αντοχής όχι πάντα αποτελεσματικό – επιπλέον, αυτά που χρησιμοποιούνται για μυρμήγκια ή κατσαρίδες δεν είναι αποτελεσματικά. Χρειάζεται προσεκτική εφαρμογή τους, ενδεχομένως και επανειλημμένες φορές.

Η οριστική αντιμετώπιση των εντόμων αυτών είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που θέλει χρόνο και υπομονή. Οι ειδικοί στις απολυμάνσεις μπορούν να βοηθήσουν και θα πρέπει αυτή η βοήθεια να αναζητείται.

4.1/5 - (10 votes)
Print Friendly, PDF & Email