Είναι γνωστό ότι το άγχος προκαλεί πολλές και σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό, επιβαρυντικές για την υγεία μας. Δύο τελευταίες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρνητική του επίδραση και όσον αφορά τις αλλεργίες.
Στη πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα σε ένα μεγάλο δείγμα παιδιών και των μητέρων τους που έλαβαν μέρος σε μια αυστραλιανή μελέτη κοόρτης με πληροφορίες για τα παιδιά από την εγκυμοσύνη μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Γεγονότα της ζωής των μητέρων καταγράφηκαν στις 18 και 34 εβδομάδες κύησης, ενώ η έναρξη των αλλεργικών νοσημάτων σε παιδιά αξιολογήθηκε στα 6 και 14 χρόνια. Χρησιμοποιώντας λογιστική παλινδρόμηση (multivariable logistic regression), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα και έκζεμα στην ηλικία των 14 ετών ήταν σημαντικά αυξημένη σε παιδιά μητέρων που είχαν βιώσει δυσμενή επεισόδια στη ζωή τους (απώλεια εργασίας, αλλαγή σπιτιού λόγω χωρισμού ή διαζυγίου, πένθη) κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της κύησης . Το εντυπωσιακό είναι ότι, όταν χρησιμοποιήθηκαν ειδικές στατιστικές μέθοδοι (διαστρωμάτωση για το μητρικό άσθμα), παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα δυσμενή γεγονότα της μεταξύ 18 και 34 εβδομάδων κύησης και στο άσθμα των παιδιών σε ηλικία 14 ετών, αποκλειστικά αν οι μητέρες δεν είχαν άσθμα. Είναι λοιπόν πιθανό σε παιδιά χωρίς οικογενειακό ιστορικό ατοπίας, το στρες της μητέρας κατά την κύηση να παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εκδήλωση αλλεργιών. Βέβαια οι ίδιοι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα της ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της μητέρας και του παιδιού της και μπορεί, για παράδειγμα, να συνδέεται με δυσμενείς για τις αλλεργίες εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές καθ ‘όλη διάρκεια της ζωής του παιδιού μέχρι την εφηβεία. Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να συνυπολογιστούν σε μελλοντικές μελέτες τα παραπάνω έστω κι αν η μελέτη προσφέρει σημαντικά στοιχεία για μια συσχέτιση μεταξύ προγεννητικών δυσμενών επεισοδίων και του κινδύνου εμφάνισης αλλεργικών νοσημάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Αλλά και στην ενήλικη ζωή, το άγχος επηρεάζει σημαντικά τις αλλεργίες, καθώς συμφωνά με τις τελευταίες μελέτες επιδεινώνει τα συμπτώματα τους. Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν 179 άτομα για 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που παρουσίασαν εξάρσεις αλλεργίας είχαν περισσότερο στρες από τους υπολοίπους, με το άγχος να συνδέεται σημαντικά με τον αριθμό των εξάρσεων που παρουσίασαν οι ασθενείς, καθώς το 64% αυτών παρουσίασε πάνω από τέσσερεις εξάρσεις σε μια περίοδο δυο εβδομάδων. Η πρώτη ερευνήτρια της μελέτης αναφέρει ότι συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή και η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος για τους πάσχοντες από αλλεργίες, και μπορεί ακόμη και να είναι η πηγή του άγχους για κάποιους.
Αν και η ανακούφιση του άγχους δεν θα θεραπεύσει αλλεργίες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επεισοδίων με έντονα συμπτώματα. Επίσης μπορεί ο κάθε ασθενής να ανακουφίσει τα συμπτώματά του ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού του, καθώς ένα σχέδιο δράσης με οδηγίες αποφυγής κατά το δυνατόν των υπεύθυνων αλλεργιογόνων αλλά και την καλύτερη για αυτόν θεραπεία.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δυο παραπάνω μελέτες μπορείτε να εδώ και εδώ.