Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;

Αν τις επόμενες  2 εβδομάδες αρχίσετε να φτερνίζεστε ακατάπαυστα , μπορεί να μην είναι κάποιο κρύωμα που σας ταλαιπωρεί , αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχετε στο σαλόνι σας.

Το ΄΄ σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου ΄΄  είναι ένα πρόβλημα που περιέγραψε πρώτος , ο Αμερικανός αλλεργιολόγος  Dr Lawrence Kurlandsky, ο οποίος παρατήρησε ότι οι ασθένειες του αναπνευστικού έχουν έξαρση την περίοδο των γιορτών.

H ομάδα του ανέλυσε δείγματα από 28 χριστουγεννιάτικα δέντρα, φλοιό και βελόνες, και βρέθηκαν 53 μύκητες.

Από αυτούς, το 70% μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ρινικό κνησμό, πταρμούς, επιπεφυκίτιδα, βήχα, μπούκωμα, διαταραχές στον ύπνο, και κόπωση.

Αυτοί οι μύκητες υπάρχουν φυσιολογικά στα δέντρα, , αναπτύσσονται όμως ταχύτατα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals Of Allergy, Asthma And Immunology, και η ίδια ομάδα αναφέρει ότι η ποσότητα των μυκήτων στα χριστουγεννιάτικα δέντρα μετά 15 ημέρες παραμονής τους στο σπίτι σχεδόν 6πλασιάζεται.

Γύρη από άλλα φυτά που υπάρχει επίσης, πάνω στα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να απελευθερωθεί στον αέρα του σπιτιού καθώς φέρνουμε το δέντρο στο σπίτι και να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.

Τα τεχνητά δέντρα που έχουν αποθηκευτεί για ένα ολόκληρο χρόνο έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες σκόνης που θα απελευθερωθούν με το ξεπακετάρισμα και θα προκαλέσουν παρόμοια συμπτωματολογία στους αλλεργικούς.. Γι΄αυτό  καλό θα ήταν να τινάζουμε το δέντρο πριν το βάλουμε στο σπίτι και να το κρατάμε όσο λιγότερες μέρες γίνεται.

Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Καλά Χριστούγεννα !

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email