Οι αλλεργικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική φλεγμονώδη απάντηση του ανοσοποιητικού σε αβλαβή περιβαλλοντικά αντιγόνα. Μέχρι σήμερα, η ειδική ανοσοθεραπεία (SIT) είναι η μόνη αιτιολογική αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων και βασίζεται στην ελεγχόμενη και σταδιακά αυξανόμενη χορήγηση αντιγόνου με τρόπο ώστε να προκαλέσουμε την ανοχή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος, ενέχει ωστόσο έναν κίνδυνο αντίδρασης. Επιπλέον είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Η ασφαλέστερη και αποτελεσματική χορήγηση αντιγόνου με στόχο την επαγωγή ανοχής στις αλλεργικές παθήσεις παραμένει λοιπόν σημαντικό πεδίο έρευνας.
Επιστήμονες από το Northwestern University Feinberg School of Medicine του Illinois ανακαλύψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο χορήγησης αντιγόνου. Πρόκειται για τη σύζευξη του αντιγόνου με νανοσωματίδια (Ag-NPs), τα οποία λειτουργούν ως μεταφορείς με στόχο την ασφαλή και αποτελεσματική επαγωγή της ανοχής χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.
Προγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν αυτά τα συζευγμένα με νανοσωματίδια αντιγόνα για την πρόληψη και θεραπεία Th1/Th17-μεσολαβούμενων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως κοιλιοκάκη και σκήρυνση κατά πλάκας. Η επιστημονική ομάδα θεωρώντας ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και στην επαγωγή ανοχής στις αλλεργικές παθήσεις, απέδειξε ότι βιοδιασπώμενα PLG (poly lactide-co-glycolide) νανοσωματίδια συζευγμένα με αλλεργιογόνο [PLG(Ag)], ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της Th2 ανοσολογικής απάντησης και της φλεγμονής των αεραγωγών σε ένα μοντέλο αλλεργικού άσθματος σε ποντίκι.
Όταν ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συναντούν το σύμπλεγμα με στόχο να το απομακρύνουν, βρίσκουν το “κρυμμένο” φορτίο, δηλαδή το αλλεργιογόνο, αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι δεν είναι επικίνδυνο.
Ο επικεφαλής της έρευνας Professor Stephen Miller υποστηρίζει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ένας νέος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και ενδεχομένως θεραπείας ασθενών με αναπνευστικές ή και τροφικές αλλεργίες. “Είναι μια καθολική μέθοδος, καθώς ανάλογα με την αλλεργία που θες να καταπολεμήσεις μπορείς να “φορτώσεις” οποιοδήποτε αντιγόνο στο νανοσωματίδιο, είτε πρόκειται για γύρη αρτεμισίας, είτε πρόκειται για πρωτείνη φυστικιού”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Αν και έγινε σε ποντίκια, είναι πιθανό σύντομα να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές και στον άνθρωπο.