Τα μέταλλα που προστίθενται στα ορθοπεδικά υλικά προσθέτουν αντοχή και διάρκεια στο χρόνο σε αυτά. Κάποιοι άνθρωποι όμως, με ευαισθητοποίηση σε αυτά τα μέταλλα, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο, μπορεί να αναπτύξουν χρόνια φλεγμονή και δερματίτιδα εξ επαφής όταν τα υλικά αυτά είναι σε στενή επαφή με το δέρμα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει, σπάνια, την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος, όπως αναφέρουν ερευνητές από το Washington University School of Medicine και το Barnes-Jewish Hospital.
Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε 8 Οκτώβρη στο Journal of Clinical Investigation.
Η μελέτη έγινε με αφορμή μία ασθενή που είχε χειρουργηθεί για κάταγμα αστραγάλου, είχε μεταλλικό εμφύτευμα και εμφάνισε μετά το χειρουργείο εξάνθημα στο χειρουργημένο αστράγαλο. Τελικά φάνηκε πως η ασθενής ήταν αλλεργική στο νικέλιο το οποίο περιέχονταν και στο εμφύτευμα και αποφασίστηκε αυτό να αφαιρεθεί. Το εξάνθημα όμως επέμενε ( με πιθανότερη εξήγηση μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου να διέρρευσε στους ιστούς και να παρέμεινε και μετά την αφαίρεση του εμφυτεύματος) και λίγα χρόνια αργότερα , η ασθενής στο ίδιο σημείο ανέπτυξε μία σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος Marjolin’s ulcer.
Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη που έγινε σε ποντίκια, έδειξαν ότι η χρόνια φλεγμονή του δέρματος από συνεχόμενη επαφή με αλλεργιογόνα συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με μεταλλικά εμφυτεύματα κοντά στο δέρμα θα πρέπει να ελέγχονται συχνά για δερματίτιδα εξ επαφής και χρόνια φλεγμονή εξαιτίας αυτής. Η παρούσα μελέτη μπορεί να αποτελέσει debate όσον αφορά στην ανάγκη χρήσης patch test σε ασθενείς με υποψία αλλεργίας στα μέταλλα και ανάγκης τοποθέτησης μεταλλικού ορθοπεδικού εμφυτεύματος.
Υπάρχουν ορθοπεδικά εμφυτεύματα που είναι ¨ελεύθερα αλλεργιογόνων¨ , είναι όμως ακριβότερα και διαρκούν χρονικά λιγότερο, ίσως όμως είναι η λύση για τους λίγους ασθενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι στα μέταλλα.
Η μελέτη στην οποία αναφέρεται το άρθρο είναι η παρακάτω:
Demehri S, Cunningham TJ, Hurst EA, Schaffer A, Sheinbein DM, Yokoyama WM. Chronic allergic contact dermatitis promotes skin cancer. The Journal of Clinical Investigations, online Oct. 8, 2014. doi:10.1172/JCI77843