Η περιποίηση και η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας είναι μια διαδικασία συγκεκριμένη, που πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και να μπει στην καθημερινότητα των ασθενών. Η θεραπεία και το είδος μαλακτικού και καθαριστικού που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο.
Το μπάνιο είναι καλό να είναι καθημερινό , καλύτερα με εμβύθιση, σε χλιαρό νερό, για όχι πάνω από 10 λεπτά, με χρήση ειδικών φαρμακευτικών καθαριστικών και σαμπουάν για τα μαλλιά (μετά τον 6ο μήνα ζωής), χωρίς τη χρήση σφουγγαριού, ελεύθερα από ερεθιστικούς σάπωνες και απορρυπαντικά. Μετά, χρειάζεται ήπια αποστράγγιση με απαλό επιπωματισμό χωρίς τριβή και άμεση εφαρμογή μαλακτικών και θεραπείας εντός τριων λεπτών σε σχεδόν υγρό δέρμα1.
Η κατάλληλη ποσότητα προϊόντος, θεραπευτικού αλλά και καλλυντικού, ορίζεται με την λεγόμενη μονάδα ακροδακτύλου (fingertip unit), όπου όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα μια μονάδα ακροδακτύλου καλύπτει επιφάνεια ίση με το άθροισμα των επιφανειών δυο κλειστών παλαμών1.
Οι μονάδες ακροδακτύλου που χρειάζονται για να καλυφθεί συγκεκριμένη επιφάνεια πχ ένα άνω άκρο, εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή. Είναι λοιπόν βασικό να προσαρμόζεται ανάλογα, όπως φαίνεται ενδεικτικά δίπλα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
1. Χειρισμός του ατοπικού εκζέματος στην παιδική ηλικία. Γ’ Έκδοση. Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Β’ Παιδιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών.