Οι κήποι και τα πάρκα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, βελτιώνοντάς την σημαντικά, αλλά το τι φυτεύεται επηρεάζει και τις αλλεργίες.
Σε μια μελέτη που έγινε στην Ελβετία, μελετήθηκε η συχνότητα των αλλεργιών στους μαθητές ενός σχολείου από το 1986 έως το 2011. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι η παρουσία ανοσοσφαιρινών E για τη γύρη ενός συγκεκριμένου δέντρου (κλήθρα, Alnus), ενώ ήταν απούσα το 1986, αυξήθηκε σταδιακά μέχρι και το 25% των μαθητών και πρώην μαθητών το 2010, ενώ ένας αριθμός αυτών είχε και συνοδά αλλεργικά συμπτώματα που εμφανίστηκαν μετά το 2005 κατά την εποχή ανθοφορίας του παραπάνω δέντρου. Τι είχε αλλάξει; Στις αρχές του 2000, η λεωφόρος που οδηγούσε προς το σχολείο φυτεύτηκε με 96 υβρίδια κλήθρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εμφανή γύρη στην περιοχή τον Δεκέμβριο που ανθίζει το δέντρο αυτό.
Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στη χώρα μας με τα κυπαρισσοειδή που ανθίζουν αυτή την εποχή. Οι αλλεργίες στα κυπαρισσοειδή φαίνονται να έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, καθώς εισάγονται και φυτεύονται ξένα είδη αυτής της οικογένειας για καλλωπιστικούς λόγους (λέιλαντ – Cupressocyparis leylandii, σταχτιά άρκευθος – Juniperus ashei) με αποτέλεσμα όμως την αλλοίωση της φυσικής κατανομής των φυτών αυτών αλλά και την σημαντική αύξηση της γύρης τους, η οποία είναι ιδιαίτερα αλλεργιογονική.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει προσοχή στην εισαγωγή νέων ειδών στους κήπους και στα μπαλκόνια μας γιατί αυτά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβληματα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Gassner M et al. Hay fever as a Christmas gift. N Engl J Med. 2013 Jan 24;368(4):393-4.
Kontou-Fili K, Borici-Mazi R, Manikas A. Cupressacae: comparative pollen counts from the Athens metropolitan area 10 years apart (1987-89 and 1997-99). Allerg Immunol (Paris). 2000 Mar;32(3):110, 113.