Αν και δεν μπορούμε να επιλέξουμε την εποχή κατά την οποία γεννιόμαστε, πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, αναδείξανε έναν συσχετισμό μεταξύ της εποχής της γέννησης και του κινδύνου εμφάνισης κάποιας αλλεργικής πάθησης στη μετέπειτα ζωή.
Στο παρελθόν κάποιες μελέτες είχαν συνδέσει τον μήνα γέννησης με διάφορες ασθένειες. Μια μελέτη του 2015, για παράδειγμα, ανέδειξε 55 ασθένειες οι οποίες συσχετίζονται με την εποχή της γέννησης. Μάλιστα οι ερευνητές από την εν λόγω μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογίας.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που γεννιούνται το καλοκαίρι είναι πιο υγιείς ενήλικες, επισημαίνοντας τον πιθανό ευεργετικό ρόλο της έκθεσης στη βιταμίνης D τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στους πρώτους μήνες ζωής.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy δείχνει ότι τα μωρά που γεννιούνται το φθινόπωρο, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος. Ποιος όμως είναι ο υποκείμενος μηχανισμός; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αιτία είναι οι επιγενετικές αλλαγές του DNA. Ο όρος επιγενετική αναφέρεται στη μελέτη κληρονομήσιμων αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση χωρίς να αλλάζει η ίδια η αλληλουχία του DNA. Η μεθυλίωση του DNA, ο επιγενετικός μηχανισμός που έχει μελετηθεί καλύτερα στις περισσότερες έρευνες, αφορά στην προσθήκη μεθυλικών ομάδων στις κυτοσίνες με την ενέργεια ενζύμων γνωστών ως μεθυλοτρανσφεράσες. Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές διεξήγαγαν επιγενετική σάρωση σε δείγματα DNA από 367 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών, που ήταν γεννημένοι στο Isle of Wight ανοικτά της νότιας ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεθυλιώσεις του DNA σχετίζονται με την εποχή των γεννήσεων. Επιπλέον, οι ερευνητές ήταν σε θέση να συνδέσουν την εποχή της γέννησης με τις επιγενετικές αλλαγές που παρατήρησαν στις αλλεργικές παθήσεις. Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το φθινόπωρο είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος, σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν την άνοιξη. Τα αποτελέσματά τους επικυρώθηκαν σε μία ομάδα παιδιών γεννημένα στην Ολλανδία.
Πρόκειται για πραγματικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα καθώς η μελέτη τους συνδέει επιγενετικές αλλαγές του DNA με την εποχή της γέννησης και τον κίνδυνο αλλεργίας, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί γιατί οι διαφορετικές εποχές οδηγούν σε μεταβολή των κινδύνων ασθένειας, καθώς και ο ρόλος της θερμοκρασίας, των επιπέδων το φωτός, και της δίαιτα. Επιλέον η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι οι επιγενετικές αλλαγές του DNA θα μπορούσαν δυνητικά να είναι ο υποκείμενος μηχανισμός και για άλλες ασθένειες και όχι μόνο για την αλλεργία.