Βιταμίνη D και για την κνίδωση;

Μελέτη από το πανεπιστήμιο της Nebraska Medical Center δείχνει πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους ασθενείς με χρόνια κνίδωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology .Πρόκειται για μία διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη  διάρκειας 2 ετών.

Οι 38 ασθενείς της μελέτης έλαβαν για 12 εβδομάδες τριπλή αγωγή για τη χρόνια κνίδωσή τους και συμπληρωματικά οι μισοί έλαβαν 600IU βιταμίνης  D την ημέρα  και οι υπόλοιποι 4000IU βιταμίνης.

Μόλις μία εβδομάδα μετά και οι δύο ομάδες ασθενών είχαν βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους κατά 33%. Στο τέλος όμως, των 3 μηνών θεραπείας η ομάδα των 4000IU είχε περαιτέρω βελτίωση κατά 40%. Η ομάδα που έπαιρνε τη χαμηλή δόση δεν είχε περαιτέρω βελτίωση μετά την 1η εβδομάδα αγωγής.

Η μελέτη βέβαια είχε πολύ μικρό αριθμό ασθενών, είναι όμως η πρώτη διπλά τυφλή μελέτη που αφορά στη βιταμίνη D και την κνίδωση. Η χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D ( 4000IU/d) θα μπορούσε να θεωρηθεί μία ασφαλής συμπληρωματική αγωγή στους ασθενείς με χρόνια κνίδωση. Φυσικά χρειάζονται πολύ περισσότερες μελέτες και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών για να βγουν σαφή συμπεράσματα.

 

Από τη μελέτη αυτή φυσικά αποκλείστηκαν οι ασθενείς με νεφρικά προβλήματα  και διαταραχές ασβεστίου.

 

Περισσότερα για τη συγκεκριμένη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email