Γιατί κρυολογούμε όταν έχει ψυχρό καιρό?

«Παιδί μου ντύσου καλά σου, για να μην κρυολογήσεις», «πρόσεχε εκεί που κάθεσαι έχει ρεύμα» Αυτές οι παραδοσιακές αντιλήψεις του λαού μας  φαίνεται ότι βρίσκουν την επιστημονική τους απόδειξη.

common coldΜια πολύ πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι ένας από τους λόγους που κρυολογούμε συχνά το χειμώνα είναι επειδή το ανοσοποιητικό μας είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας έτσι στον ιό του κρυολογήματος (ρινοϊό) να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα στη μύτη (όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στον πνεύμονα).

Πιο συχνή αιτία των κοινών κρυολογημάτων είναι ένας ιός, γνωστός ως ρινοϊός. Επιστήμονες παρατήρησαν ότι στελέχη των ρινοϊών αναπαράγονται ευκολότερα στις ψυχρότερες θερμοκρασίες που βρίσκονται στην μύτη σε σχέση με αυτές που απαντώνται  στους πνεύμονες

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Yale δημοσιεύει στα Proceedings of the National Academy of Sciences  ότι τα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών παράγουν μια πιο ισχυρή αντιική δράση έναντι των ρινοιών στις ψηλότερες θερμοκρασίες του πνεύμονα απ’ ό,τι στις χαμηλότερες θερμοκρασίες της ρινικής κοινότητας, Πιο συγκεκριμένα ερευνητές παρατήρησαν ότι η φυσική ανοσιακή απάντηση από την έκκριση ιντερφερόνης εναντίον είναι μεγαλύτερη στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με έλλειψη υποδοχέων του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με την ιντερφερόνη (“RIG-I- like receptor (RLR) χρησιμοποιήθηκαν για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση αυτή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διαφορές θερμοκρασίας επηρεάζουν όχι τη βιωσιμότητα του ιού αλλά την αντιϊκή απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (φυσική ανοσιακή απάντηση). Χαμηλότερες θερμοκρασίες ευοδώνουν την αναπαραγωγή των ιών  ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης αντιϊικής μας ικανότητας. Σημειώστε ότι ανά πάσα στιγμή 20% από το γενικό πληθυσμό είναι φορείς ρινοϊών.

Πέρα από τις διαπιστώσεις που η μελέτη προσφέρει νέες για το πώς η θερμοκρασία επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανοίγει νέους ορίζοντες για μελέτες σε καταστάσεις όπως το παιδικό άσθμα. Για τους περισσότερους από εμάς ένα κοινό κρυολόγημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενόχληση αλλά ένα παιδί με άσθμα μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων πολιτειών (ΝΙΗ) και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν εδώ.

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email