Είμαι έγκυος σε δίδυμη κύηση. Μόλις μπήκα στον ένατο και εδώ και δύο μέρες έχω φαγούρα στα πόδια, στα χέρια και λίγο στην πλάτη. Στην κοιλιά έχω λόγω ραγάδων αλλά στα χέρια και στα πόδια στην αρχή δεν έβλεπα κάτι. Τώρα έχω παρατηρήσει κάτι πολύ ψιλά σαν σπυράκια άσπρα και που και που και ροζ στις περιοχές που ξύνομαι. Παίρνω μόνο σίδηρο. Τι να κάνω για να σταματήσει η φαγούρα; Δεν αντέχεται. Είχα φάει κάσιους το μόνο περίεργο που μπορώ να θυμηθώ αλλά δε με πείραζε ποτέ. Επίσης έχω έλλειψη G6pd. Καθάρισα με οινόπνευμα τις περιοχές άλλαξα όλα τα σεντόνια τα μαξιλάρια έκανα μπάνιο ξανά και πάλι με έπιασε, ειδικά το βράδυ που ξυπνάω ξύνομαι απίστευτα πολύ. Τι μπορεί να φταίει.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Ο κνησμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό σύμπτωμα που σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες αφορά περίπου το 18% των γυναικών. Από την περιγραφή των συμπτωμάτων σας πρόκειται μάλλον για πολύμορφο εξάνθημα κύησης. Το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης (ΠΕΚ) είναι φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εμφανίζεται αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. ‘Εχει σχέση με τη διάταση του κοιλιακού τοιχώματος και είναι πιο συχνό στην πολύδυμο κύηση. Προσβάλλει συνήθως πρωτοτόκες. Αρχίζει στις 36 – 39 εβδομάδες της κύησης και η μέση διάρκεια του εξανθήματος είναι 6 εβδομάδες, αλλά το σοβαρό στάδιο διαρκεί μία εβδομάδα. Γενικά είναι αυτοπεριοριζόμενο χωρίς επιπτώσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με τοπικά κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται πρεδνιζολόνη per os.
Θα σας συμβούλευα ωστόσο να επισκευθείτε αλλεργιολόγο ή δερματολόγο καθώς πέρα από την περιγραφή σας είναι απαραίτητο ο γιατρός να έχει και μια άμεση κλινική εικόνα καθώς στη διαφορική διάγνωση υπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως:
1. Η χολόσταση κύησης. Εμφανίζεται σε ποσοστό χαμηλότερο από το 1% των εγκύων. Πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει το συκώτι σας κατά την εγκυμοσύνη και προκαλεί τη συσσώρευση χολικών οξέων στο σώμα σας. Το βασικό σύμπτωμα είναι ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα χωρίς να υπάρχει δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα υποχωρούν μόλις γεννηθεί το μωρό.
2. Το πεμφιγοειδές της κύησης. Πρόκειται για σπάνια αυτοάνοση πομφολυγώδη δερματοπάθεια (εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε μία στις 40.000 – 60.000 γεννήσεις). Εμφανίζεται χαρακτηριστικά στην περιομφαλική χώρα και αργότερα επεκτείνεται στην κοιλιά, στους μηρούς, στις παλάμες και στα πέλματα. Συνήθως υπάρχει αυτόματη ύφεση του νοσήματος προς το τέλος της κύησης, με μία μόνο έξαρση στις 24 έως 48 ώρες μετά τον τοκετό.
3. Η κνήφη της κύησης αποτελεί πιθανώς συνδυασμό κνησμού της εγκύου και ατοπικής προδιάθεσης και παρατηρείται στο 2% των εγκύων. Εμφανίζεται την 25η – 36η εβδομάδα και μπορεί να επιμένει για κάποιους μήνες μετά τον τοκετό.

Με εκτίμηση
Από την ομάδα του allergikos.gr
Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email