Εντοπίστηκαν τα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργίες

Είναι γνωστό ότι το κύτταρο «κλειδί» για τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι ένα είδος λεμφκυττάρων γνωστά και ως βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα τύπου 2 (TH2). Ωστόσο δεν εμπλέκονται όλοι οι υποπληθυσμοί των ΤΗ2 στις αλλεργικές αντιδράσεις. Μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε εύκολα τα κύτταρα TH2 που προκαλούν αλλεργίες από εκείνα που προστατεύουν το σώμα από παράσιτα, βακτήρια ή ιούς. Πρόσφατα επιστήμονες από το Benaroya Research Institute του Σηάτλ στη Virginia Mason ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει έναν τρόπο ανίχνευσης των λεγόμενων βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων τύπου 2 (TH2) που εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις – αν και δεν καθορίζει σε ποιες ουσίες. Συγκεκριμένα οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν ένα είδος «υπογραφής» στα κύτταρα που προκαλούν αντίδραση σε κοινά αλλεργιογόνα, όπως φυστίκι, γύρη χόρτου, μούχλα, επιθήλιο γάτας, γύρη δέντρων και ακάρεα της οκιακής σκόνης. Στη μελέτη τους συμμετείχαν 80 ασθενείς με αλλεργίες και 34 χωρίς αλλεργίες. Τα κύτταρα ανιχνεύθηκαν σε όλους τους αλλεργικούς ασθενείς και σχεδόν απουσίαζαν από τους μη αλλεργικούς.

Αν και η δοκιμή μάλλον δεν προσφέρεται για τη διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων καθώς οι υπάρχουσες δοκιμές είναι εξαιρετικά ακριβείς, ωστόσο η ανίχνευση των κυττάρων θα μπορούσε να είναι χρήσιμος βιοδείκτης «επίλυσης» κάποιας αλλεργίας αλλά και για την μακροχρόνια παρακολούθηση και ανταπόκριση σε ειδικές θεραπείες. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να ωφελήσουν την κλινική έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Οπωσδήποτε όμως τα ευρήματα αυτά μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση και κατανόηση των αινιγματικών Τ-κυττάρων και τον ρόλο τους στις αλλεργικές παθήσεις.

Πηγή: “A phenotypically and functionally distinct human TH2 cell subpopulation is associated with allergic disorders,” Science Translational Medicine (2017). stm.sciencemag.org/lookup/doi/ … scitranslmed.aam9171

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email