ΕΡΩΤΗΣΗ: . Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα από 43 ημερών που παρουσιάστηκε με έντονο κνιδωτικό εξάνθημα σε όλο της το σώμα και από διμήνου και στο αυγό με πρώτη αντίδραση περιστοματικά λίγα σπιθουράκια τα οποία φύγανε μόνα τους μετά από 2 ώρες. Θα ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις. Στο αυγό, έτσι όπως σας το περιγράφω σας φαίνεται για αλλεργία; Ερωτώ καθώς έχω πάρει κι άλλες γνώμες και δεν έχω καταλήξει αν έχει ή όχι, γιατί της ξαναέδωσα μετά από 1,5 μήνα και απλά αυτήν τη φορά φούντωσε λίγο το έκζεμα που έχει στον καρπό της. Δεύτερον, υπάρχει κάπου λίστα που θα μπορούσα να βρω με τα ένοχα, κρυφά συστατικά που υποδεικνύουν ότι υπάρχει μέσα γάλα ή/και αυγό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Προφανώς στο παιδάκι σας έχει διαγνωσθεί ατοπική δερματίτιδα, μεταξύ των άλλων και εξαιτίας της καθυστερημένης εισαγωγής αυγού στη διατροφή της. Η ατοπική δερματίτιδα σπανιότατα είναι αποτέλεσμα τροφικής αλλεργίας (τροφοεξαρτώμενη ατοπική δερματίτιδα). Αντίθετα, πολύ συχνά μπορεί να παρατηρηθεί ήπια έξαρσή της ως αποτέλεσμα διαφόρων τροφίμων που λειτουργούν ερεθιστικά στο ευαίσθητο δέρμα του παιδιού. Τέτοια τρόφιμα συνήθως είναι τα όξινα (π.χ. εσπεριδοειδή), τα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά (τεχνητά ή και φυσικά, όπως τα μπαχαρικά) και άλλα – το αυγό δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έξαρση εκδηλώνεται συχνά ως περιστοματική ερυθρότητα ή ως επιδείνωση του τοπικού εκζέματος και, επομένως, τα δύο περιστατικά με το αυγό που περιγράφετε συνάδουν με τα παραπάνω. Επιπλέον, αυτά δεν είναι τυπικά συμπτώματα της πραγματικής τροφικής αλλεργίας, χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι άτυπες εκδηλώσεις.

Επομένως πρόκειται για ένα παιδί με μάλλον αδιευκρίνιστο ιστορικό, εξ ου και ο προβληματισμός σας. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος με δερματικά και αιματολογικά τεστ, που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση του ιστορικού τελικά με δοκιμασία πρόκλησης.

Ανάλογος έλεγχος πρέπει να γίνεται τακτικά και αναφορικά με την αλλεργία της μικρής σας στο αγελαδινό γάλα ώστε, το συντομότερο δυνατόν και αναλόγως των τεστ, να περάσει από τα υδρολυμένα γάλατα στο πλήρες αγελαδινό γάλα. Και στις δύο περιπτώσεις, ελέγχεται η δυνατότητα κατανάλωσης θερμικά επεξεργασμένων μορφών του αυγού και του γάλακτος με τη μορφή, για παράδειγμα, κέικ ή muffin, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη λίστα που ζητάτε, σας παραπέμπω σε δύο εξαιρετικά αγγλικά site:

http://www.kidswithfoodallergies.org/resourcetopic.php?topic=food-allergens

http://allergyadvisor.com/hidden.htm

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email