ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μητέρα μου χτες το βράδυ έπαθε αλλεργικό σοκ με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της, μετά τη λήψη Nelabocin και Biofenac για οξεία φαρυγγίτιδα. Σίγουρα απαγορεύεται μελλοντική χρήση και των δύο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι: απαγορεύονται σαν μάρκες ή γενικότερα οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει συστατικά της Nelabocin; Υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος τύπου RAST που να δείχνουν προδιάθεση αλλεργίας σε κάποιες ουσίες φαρμάκων; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η αλλεργική αντίδραση οφείλεται σε ένα από τα δύο φάρμακα που περιγράφετε καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο ένας ασθενής να είναι αλλεργικός και στις δύο ομάδες φαρμάκων (αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και να κάνει ταυτόχρονα αντίδραση και στα δύο. Ο αλλεργιολογικός έλεγχος με δερματικές δοκιμασίες και, κυρίως, το αλλεργιολογικό ιστορικό θα βοηθήσει στην ανάδειξη του πιθανότερου, από τα δύο, αιτίου. Εργαστηριακός έλεγχος τύπου RAST δεν είναι αξιόπιστα διαθέσιμος.

Στην περίπτωση που η αντίδραση ήταν πραγματικά αναφυλακτικής φύσης θα πρέπει βεβαίως το υπεύθυνο φάρμακο να μην ξαναληφθεί οποιαδήποτε κι αν είναι η ονομασία του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό: η αντίδραση οφείλεται στην φαρμακευτική ουσία γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται με οποιοδήποτε όνομα κι αν κυκλοφορεί. Για παράδειγμα το Nelabocin περιέχει ως ενεργή ουσία την κεφουροξίμη και το Biofenac την ασεκλοφενάκη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 29 φάρμακα που περιέχουν κεφουροξίμη και 7 που περιέχουν ασεκλοφενάκη.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής (ακόμα και ο ιατρός του) θεωρούν ότι η αντίδραση είναι αναφυλακτική, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Αυτό οδηγεί σε αναίτια αποφυγή σκευασμάτων που μπορούν να ξαναληφθούν. Θεμελιακής σημασίας, λοιπόν, κρίνω ότι είναι η αναλυτική λήψη ιστορικού (και ενδεχομένως δερματικών δοκιμασιών) από αλλεργιολόγο η οποία και θα αναδείξει την πραγματική φύση της αντίδρασης και αν χρειάζεται αποφυγή, ή όχι, συγκεκριμένων φαρμάκων στο μέλλον.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email