ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας. Είμαι 36 ετών και τα τελευταία 15 χρόνια περίπου εμφανίζονται στο δέρμα μου εξανθήματα όταν χρειαστεί να πάρω κάποιο φάρμακο. Έχει παρουσιαστεί με Panadol extra, Mesulid, αντιβίωση Furolin κ.ά. Είχα απευθυνθεί στο νοσοκομείο του Συγγρού, μου έκαναν ένεση κορτιζόνης και μου έδωσαν θεραπεία με Xozal και αν δεν κάνω λάθος Medrol. Τις περισσότερες φορές που βγάζω το εξάνθημα το αντιμετωπίζω με αντιισταμινικά Clarityne. Μπορείτε σας παρακαλώ να με συμβουλεύσετε με ποιον τρόπο θα εντοπίσω σε ποια ουσία έχω αλλεργία; Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στην περίπτωση της φαρμακευτικής αλλεργίας, το βασικότερο στοιχείο που οδηγεί στην ορθή διάγνωση είναι το αναλυτικό ιστορικό καθώς μικρές διαφορές στις εκδηλώσεις έχουν τεράστια σημασία. Δε μας αναφέρετε, για παράδειγμα, τη μορφή των εξανθημάτων («φουσκωτές καντήλες» – πομφοί, επίπεδες ερυθρότητες, με πύον ή χωρίς), αν είναι διάχυτα ή εντοπισμένα, αν έχουν φαγούρα ή όχι και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία.

Από αυτά που μας περιγράφετε, ωστόσο, προκύπτει ότι τα φάρμακα που κατά κανόνα σας προκαλούν εξάνθημα είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Η συχνότερη κατάσταση κατά την οποία τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα προκαλούν κατ’ επανάληψη εξάνθημα είναι η χρόνια κνίδωση. Εκτός των φαρμάκων αυτών, άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινώσουν (ή, σπάνια, και να εμφανίσουν ενώ προηγούμενα δεν υπήρχε) συμπτώματα κνίδωσης είναι κάποια λοίμωξη (με αφορμή ή μη λήψη αντιβίωσης), το stress, ή τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τα, από πολλούς αμφισβητούμενα, «ψευδοαλλεργιογόνα».

Θα σας πρότεινα λοιπόν να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας ο οποίος γνωρίζει τα παραπάνω, θα καθορίσει διαγνωστικό και θεραπευτικό πλάνο και θα σας κατευθύνει στην οριστική επίλυση του προβλήματός σας.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email