Ερώτηση: Έχω 5 μηνών κοριτσακι και μεχρι τώρα την θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε πρόωρο με καισαρική στις 35 εβδομαδες. Δύο μηνών εμφάνισε στις κενώσεις της άλλοτε ροζ και άλλοτε κόκκινα μικρά σημαδάκια. Ο παιδίατρος υποπτεύθηκε οτι είναι αλλεργική στο γάλα αγελάδας και στο μοσχαρίσιο κρέας. Τώρα εχει 4 μέρες που έφαγα μοσχ. κρέας κατόπιν συνεννοήσεως με τον παιδίατρο και οι κενώσεις της είναι πράσινες και με 2-3 μικρά ροζ σημαδάκια, όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας. Τι σημαίνει αυτό; Είναι ακόμα αλλεργική;

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Η εμφάνιση σε ηλικία 2 μηνών κόκκινων στιγμάτων στα κόπρανα, πιθανά σημαίνει οτι το μωράκι σας έχει μια αλλεργία που ονομάζεται αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Ευθύνεται το γάλα αγελάδας που καταναλώνει η μητέρα. Κάποια μικρή ποσότητα φτάνει και στο μωρό μέσω του θηλασμού και προκαλεί την αλλεργία, που εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα. Δεν είναι επικίνδυνη αλλεργία, όσο βέβαια η ποσότητα αίματος είναι μικρή. Η αλλεργία αυτή φεύγει σταδιακά από 1 έτους και σε όλα τα παιδιά μέχρι 2 ετών, και η θεραπεία της είναι η αποφυγή από τη μητέρα των γαλακτοκομικών, ενώ φυσικά συνεχίζει το θηλασμό. Το μοσχαρίσιο κρέας συνήθως δεν συμμετέχει στην πρόκληση αυτής της αλλεργίας. Είναι πιθανό ότι το πράσινο χρώμα προέρχεται από την αλλαγή της σύστασης του γάλακτος σας μετά την προσθήκη του κρέατος, χωρίς απαραίτητα να υποδηλώνει αλλεργία. Αυτό καλό είναι να το συζητήσετε και με τον παιδίατρό σας (το πράσινο χρώμα). Τα μικρά ροζ σημαδάκια που αναφέρετε, μπορεί να είναι αίμα και την απάντηση σε αυτό δίνει μια εξέταση που ονομάζεται mayer κοπράνων, και ανιχνεύει μικροποσότητες αίματος στα κακά. Από αύριο μπορείτε να κάνετε 3 φορές αυτή την εξέταση σε διαφορετικές κενώσεις του παιδιού και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αίμα. Αν υπάρχει αίμα, σταματάτε και το μοσχαρίσιο κρέας, αφήνετε να καθαρίσουν τα κακά του παιδιού, και σε 2-3 εβδομάδες μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε να φάτε εσείς μοσχαρίσιο κρέας. Αν ξαναεμφανιστεί αίμα, τότε το κόβετε οριστικά. Η αλλεργία αυτή δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα και δεν είναι επικίνδυνη για το παιδί, αρκεί να μην παραμεληθεί. Συνεπώς δεν έχετε λόγο να πανικοβάλεστε.
Για το μέλλον: αν χρειαστεί το παιδί συμπλήρωμα γάλακτος ή κόψετε τελείως το θηλασμό για κάποιο λόγο, πρέπει το παιδί να σιτισθεί με ειδικό υποαλλεργικό γάλα που θα συστήσει ειδικός ιατρός (παιδίατρος ή αλλεργιολόγος). Επειδή το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του δεν θα έρθει σε επαφή με πλήρες αγελαδινό γάλα, όταν γίνει 1 έτους, καλό ειναι να προηγηθεί μια εκτίμηση από ειδικό αλλεργιολόγο, για να αποκλεισθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός άλλου είδους αλλεργίας στο γάλα, με άμεση εμφάνιση συμπτωμάτων αυτή τη φορά.

Γιώργος Σταυρουλάκης

Ειδικός αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email