Ερώτηση : Η κόρη μου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αλλεργίας στο αυγό. Από 14 μηνών που το δοκίμασε μέχρι σήμερα που είναι 12 ετών η αλλεργία δεν έχει φύγει, μεγαλύτερη στο ασπράδι και μικρότερη στον κρόκο. Τα RAST κάθε 1,5-2 χρόνια αποδεικνύουν ότι η αλλεργία υποχωρεί αργά αλλά σ σταθερά. Σας παρουσιάζω τα στοιχεία των τελευταίων RAST για να καταλάβετε. Η αλλεργία είναι 2ου βαθμού. EGG WHITE 2008=130V EGG WHITE 2012=90.8V EGG WHITE 2014=90.2V IgE 2012=1051 IgE 2014=436 EGG YOLK 2012=88.6V EGG YOLK 2014=72.30V. Αποφεύγω να τις δώσω τα πάντα που περιέχουν αυγό η σκόνη αυγού(αλβουμίνη), διαβάζω όλα τα συστατικά από τις τυποποιημένες συσκευασίες για να είμαι σίγουρη και έχω καταργήσει το αυγό από την διατροφή της οικογένειας. Εδώ να σημειώσω ότι κάποιες φορές ελάχιστες 1 ή 2 που έφαγε από απροσεξία ψωμί ή καραμέλα που είχε αυγό δεν την πείραξε βέβαια μπορεί να ήταν τυχαίο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω θα το ξεπεράσει ποτέ? Ο παιδίατρος μου είχε πει τότε ότι μέχρι τα 6 τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνούν μου έχει προτείνει επίσης πρόκληση με μικρή ποσότητα κέικ ή μπισκότου με αυγό αλλά εγώ φοβάμαι. Εσείς τι μου προτείνεται? Έχω και 2ο παιδί αγόρι 17 μηνών δεν του έχω δώσει ακόμη αυγό λόγω του ιστορικού της κόρης μου να του δώσω ή να περιμένω κι άλλο? Κάπου είχα διαβάσει ότι όταν θα έρθει η έμμηνος ρύση μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα δεν ξέρω εάν αληθεύει? Πρέπει να την δει αλλεργιολόγος? Περιμένω με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

 

Ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα ερώτησή σας.

Η τροφική αλλεργία, είτε αφορά ενηλίκους είτε  παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται από αλλεργιολόγους. Είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για το χειρισμό και των τροφικών αλλεργιών. Συνεπώς, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση. Το αυγό γενικά έχει καλή πρόγνωση και τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία στο αυγό νωρίς στην παιδική ηλικία.  Οι τελευταίες μελέτες βέβαια,  δείχνουν μία τάση αύξησης της μέσης ηλικίας που ξεπερνιέται η τροφική αλλεργία Η πληροφορία για την έμμηνο ρύση δεν ισχύει.

Οι τιμές που μας δίνεται είναι αρκετά υψηλές όμως πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δε θα μηδενιστούν, παρόλα αυτά το παιδί θα καταφέρει πιθανά να φάει το αυγό. Πράγματι, ο παιδίατρός σας έχει δίκιο, τα παιδιά με αλλεργία στο αυγό καταφέρνουν να φάνε πρώτα τρόφιμα  με ψημένο αυγό ( π.χ. κέικ, μπιφτέκι …) όμως αυτό πρέπει να γίνει σε ελεγχόμενο,  οργανωμένο περιβάλλον, από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση και σίγουρα όχι στο σπίτι.  Δεν μας αναφέρεται επίσης καμία πληροφορία για δερματικές δοκιμασίες στο αυγό, που είναι απαραίτητη πληροφορία για το ιστορικό του παιδιού και την πορεία της νόσου. Ο αλλεργιολόγος που θα εκτιμήσει το παιδί θα διενεργήσει σίγουρα δερματικές δοκιμασίες στο αυγό  για να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος πριν οποιοδήποτε άλλο βήμα.

Όσον αφορά το 2ο παιδάκι σας, λόγω του ιστορικού της αδερφής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει κάποιας μορφής αλλεργική νόσο, όχι απαραίτητα τροφική αλλεργία. Ίσως θα έπρεπε να κάνετε έναν έλεγχο και αν είναι αρνητικός να χορηγήσετε το αυγό στο παιδί σας χωρίς κανένα περαιτέρω χειρισμό. Οι οδηγίες εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφών σε παιδιά υψηλού κινδύνου έχουν αλλάξει και τώρα πια χορηγούνται νωρίς στη βρεφική ηλικία. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης χορήγησης του στο 2ο παιδί σας.

Με εκτίμηση,

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email