Ερώτηση: Ο γιός μου 9 ετών στα test αίματος και δερματικά αποδείχθηκε αλλεργικός στη γάτα. Ζεί απο τη γέννησή του στο ίδιο σπίτι και σε στενή επαφή με γάτες και έως τώρα δεν είχε συμπτώματα από δέρμα, μύτη μάτια παρά μόνον όταν κρυολογούσε και μόνο έκανε βρογχόσπασμο που περνούσε σε μία μέρα, εκτος από την τελευταία φορά που κράτησε 5 ημέρες και γι΄αυτό το ψάξαμε. Ποιά είναι η εξήγηση?

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Το γεγονός ότι το παιδί ζει σε επαφή με γάτες και έχει θετικά δερματικά τεστ και εξέταση αίματος στη γάτα δεν σημαίνει ότι είναι αλλεργικό. Το αν είναι αλλεργικό θα μας το επιβεβαιώσει το κατά πόσο κάνει συμπτώματα  άμεσα όταν έρθει σε επαφή με γάτα (κυρίως από τη μύτη, με φταρνίσματα, φαγούρα, καταρροή και μπούκωμα, αλλά και από το στήθος με βήχα και δύσπνοια). Για παράδειγμα, όταν το παιδί γυρνάει από το σχολείο, ξεκινάει να φταρνίζεται μόλις μπει στο σπίτι?

Από ότι μας γράφετε κατ’ αρχάς η απάντηση είναι όχι.

Αυτό που συμβαίνει στο γιο σας είναι μόνο με τις ιώσεις, και μάλιστα αναφέρετε ότι κάνει βρογχόσπασμο. Ο βρογχόσπασμος, αν όντως διαπιστώθηκε από ιατρό, είναι μεν σύμπτωμα άσθματος, αλλά η παρουσία του δεν υποδηλώνει απαραίτητα άσθμα. Βρογχόσπασμος, στην ηλικία του γιού σας, θεωρείται ότι μπορεί να υπάρχει σε τρεις περιπτώσεις:

α. ύπαρξη αλλεργίας, κυρίως ρινίτιδας, που λόγω χρόνιας έκθεσης δεν εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, αλλά υπάρχει ως ένας συνεχής ερεθισμός

της μύτης, που σε φάση ίωσης, συμπαρασύρει και το κατώτερο αναπνευστικό και δημιουργεί βρογχόσπασμο.

β. ύπαρξη μεταλοιμώδους άσθματος, δηλαδή μιας ήπιας μορφής άσθματος που εκδηλώνεται μόνο με τις ιώσεις, αν και συνήθως αυτή η μορφή φεύγει αυτόματα

μετά την ηλικία των 5-6 ετών. Όμως στο γιο σας, επειδή έχει ευαισθητοποίηση στη γάτα, ίσως και σε άλλα αλλεργιογόνα, ειδικά αν εσείς ή ο πατέρας έχετε

επίσης αλλεργία, μπορεί αυτή η μορφή άσθματος να μη φύγει, αλλά να επιμείνει και μετά την εφηβεία και στην ενήλικο ζωή, μεταπίπτοντας σε αλλεργικό άσθμα. Ακριβώς σε αυτή τη μεταβατική φάση μπορεί να βρισκόμαστε τώρα, και το παιδί να κάνει βρογχόσπασμο μόνο όταν επιδράσει και ένα άλλο αίτιο πλην της αλλεργίας, δηλαδή η ίωση.

γ. η πιο ευνοϊκή εκδοχή είναι να πρόκειται για φυσιολογικό βρογχόσπασμο από την ίωση.

Καταλαβαίνετε οτι είναι δύσκολο να πάρουμε απόλυτη θέση διότι δεν έχει ληφθεί πλήρες ιστορικό από το παιδί, ελπίζω όμως να σας δώσαμε κάποιες κατευθύνσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, για τη διάγνωση της αλλεργίας στη γάτα υπάρχει και η λεγόμενη ρινική δοκιμασία πρόκλησης, με την οποία μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλλεργία στους ασθενείς εκείνους που τα συμπτώματα είναι ελαφριά και η αλλεργία δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Γιώργος Σταυρουλάκης

Ειδικός αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email