ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΜΗΝΕΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΒΗΧΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΤΟΝΟ ΣΧΕΔΟΝ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑΣ ,ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΡΟΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΩΜΑ ΜΥΤΗΣ.ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΟ,ΩΡΥΛΑ , ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ ΚΑΝΑΜΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΠΕΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΗ.ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ ,ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΑ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΓΧΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΞΑΝΑΚΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΑΝΘΟΥΜΕ


Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Τα συμπτώματα που περιγράφετε (βήχας, καταρροή, ρινική συμφόρηση) θα μπορούσαν να οφείλονται σε αλλεργία της μύτης (αλλεργική ρινίτιδα). Αυτή η πάθηση συχνά συνυπάρχει και με αλλεργία στα μάτια, τη λεγόμενη αλλεργική επιπεφυκίτιδα (δάκρυσμα ματιών, φαγούρα και κοκκινίλα).

Αν η σπιρομέτρηση ήταν φυσιολογική, αφενός το άσθμα απομακρύνεται σαν διάγνωση, και αφετέρου ενισχύεται η πιθανότητα ο βήχας να οφείλεται σε οπισθορρινική έκκριση, δηλαδή βλέννη που κυλάει πίσω από τη μύτη, ερεθίζει το λαιμό και προκαλεί το βήχα.

Τέτοια οπισθορρινική έκκριση μπορεί να υπάρχει σε αλλεργική ρινίτιδα αλλά και σε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (μια χρόνια φλεγμονή των κοιλοτήτων που υπάρχουν γύρω από τη μύτη- εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση, κιτρινοπράσινες εκκρίσεις και πονοκεφάλους). Ωστόσο αναφέρετε οτι η ΩΡΛ εκτίμηση (οι ΩΡΛ είναι οι γιατροί που χειρίζονται τη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα) δεν έδωσε τη λύση στο πρόβλημα.

Επίσης υποθέτω οτι το παιδί έχει κάνει πλήρες πρόγραμμα εμβολίων (π.χ.διφθερίτιδας και κοκκύτη, που εκδηλώνονται με βήχα) και οτι η εκτίμηση από παθολόγο για λοιμώδεις και άλλες καταστάσεις δεν ανέδειξε παθολογικά ευρήματα.

Στην περίπτωση που όλα τα ανωτέρω είναι ακριβή, παρόλο που τα συμπτώματα εμφανίστηκαν πρώτη φορά προ 5 μηνών, θεωρώ οτι μπορείτε να πάρετε μια εκτίμηση από ειδικό αλλεργιολόγο, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος προς αποκλεισμό αλλεργίας. Για να αναζητήσετε αλλεργιολόγο παρακαλώ συνδεθείτε στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.allergy.org.gr/find-doctors/ που αντιστοιχεί στην ιστοσελίδα της ελληνικής εταιρείας αλλεργιολογίας και έχει όλους τους αλλεργιολόγους ανά περιοχή.

Τέλος, αναφέρω και μια ακόμη εκδοχή: αν τα συμπτώματα πρωτοξεκίνησαν ως ίωση πριν 5 μήνες και στη συνέχεια το παιδί πέρασε μια περίοδο που κολλούσε πολλές, αλλεπάλληλες ιώσεις, μπορεί ο συνεχής ερεθισμός της μύτης από τις ιώσεις να προκαλεί παραγωγή βλέννης, μπούκωμα και βήχα μέσω οπισθορρινικής έκκρισης. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πάρει θεραπεία για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός (με τοπικό spray κορτιζόνης στη μύτη και αντιισταμινικό χάπι) και να επανεκτιμηθεί.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email