Καλησπέρα , ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με τα προϊόντα Σόγιας, εάν μπορώ να τα δώσω στο μωρό μου το οποίο έχει αλλεργία σε κάποια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος (τον τελευταίο καιρό του δίνουμε το frezylac HA) και όπως ξέρετε οι τροφικές μας επιλογές είναι ελάχιστες. Τώρα το μωρό είναι 16μηνών και πολλές φορές το γάλα του δεν το πίνει, αναρωτιόμουν λοιπόν εάν θα μπορούσαμε να εμπλουτίσουμε την διατροφή του.

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια από τα παιδιά με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος παρουσιάζουν και αλλεργία στη σόγια. Πρόκειται για μια άλλη αλλεργία που μπορεί να συνυπάρχει στο 10-14% των παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, και όχι για διασταυρούμενη αντιδραστικότητα όπου τα αλλεργιογόνα μιας τροφής είναι σχεδόν ίδια με αυτά μιας άλλης, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το αγελαδινό και το αιγοπρόβιο γάλα, του οποίου η χρήση απαγορεύεται στους ασθενείς με αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Άρα η οδηγία είναι πρώτα να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος για τη σόγια, και εφόσον είναι αρνητικός να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα σόγιας σαν εναλλακτική.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικατασταθεί το Frezylac HA εντελώς. Συνεχίζοντας την κατανάλωση ενός μερικώς υδρολυμένου γάλακτος, το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού «εκπαιδεύεται» για να ανεχτεί το πλήρες γάλα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πολλές μελέτες που αναφέρουν ότι η πλήρης αποφυγή έστω και υδρολυμένων πρωτεϊνών γάλακτος αγελάδος συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ενεργής αλλεργίας. Οπότε πρέπει να βρείτε τρόπο να συνεχίσει να καταναλώνει το Frezylac HA (π.χ. μέσα στις κρέμες ή τα φρούτα του). Άλλη εναλλακτική που μπορείτε να συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό είναι το ψημένο γάλα σε μίγματα, (συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος μέσα σε muffin ή κέηκ) που κάποια παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ανέχονται, μετά από διαδικασία πρόκλησης σε προστατευμένο περιβάλλον.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email