Καλησπέρα σας. Ο γιος μου, 2.5 χρόνων, εδώ και 10 μέρες έχει κοκκίνιλες/σπυράκια στα χέρια και τα πόδια με πάρα πολύ έντονη φαγούρα. Και οι δύο δερματολόγοι που τον είδαν κατέληξαν σε αλλεργικό εξάνημα μάλλον λόγω ήλιου. Ακολουθεί αγωγή με αντιισταμινικό και κρέμα κορτιζόνης εδώ και 4 μέρες αλλά δεν έχει βελτίωση. Τα βράδια κακοκοιμάται, κλαίει και πονάει. Πως μπορώ να τον βοηθήσω;

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Δυστυχώς για τη σωστή διάγνωση των δερματικών παθήσεων είναι απαραίτητη η άμεση κλινική εικόνα και ένα καλό ιστορικό που να περιλαμβάνει απαραίτητα στοιχεία όπως πρόσφατη φαρμακευτική αγωγή, εμβολιασμός τον τελευταίο μήνα, λοίμωξη, ατοπική δερματίτιδα κ.α..

Στα παιδιά η συχνότερη αιτία δερματικού εξανθήματος είναι κάποια ιογενής λοίμωξη του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού. Το καλοκαίρι βλέπουμε  πολύ συχνά στα παιδιά εξανθήματα που μπορεί να οφείλονται στον ιδρώτα (miliaria rubra). Αν το παιδί σας πάχει από ατοπική δερματίτιδα, ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της νόσου. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χημικό συστατικό του αντιηλιακού.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πολλών ειδών εξανθήματα (πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, ηλιακή κνίδωση, ακτινική κνήφη κ.α.). Η αιτιολογία των εξανθημάτων που οφείλονται στον ήλιο δεν είναι γνωστή αν και η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλονται σε μια διέγερση του ανοσοποιητικού από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν το παιδάκι σας εμφάνισε πολύμορφο εξάνθημα από τον ήλιο, που είναι το συχνότερο από αυτά και χαρακτηρίζεται από μικρά κόκκινα σπυράκια στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι η χρήση τοπικών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων που περιέχουν υδροκορτιζόνη. Επίσης, αν υπάρχει έντονος κνησμός ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τη χορήγηση αντιισταμινικού από το στόμα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα σύντομα μπανάκια με χλιαρό νερό αποφεύγοντας όμως τα σκληρά σαπούνια. Μια απλή ενυδατική ή ακόμη καλύτερα με πανθενόλη και πολιδοκανόλη μπορεί να καταπραύνει τον κνησμό. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Πάντως, το πολύμορφο εξάνθημα από τον ήλιο συνήθως βελτιώνεται με τη σταδιακή έκθεση στον ήλιο, καθώς το δέρμα μαυρίζει και γίνεται πιο ανθεκτικό. Επειδή τείνει να υποτροπιάζει κάθε χρόνο στα άτομα με προδιάθση, συστείνεται η σταδιακή έκθεση του δέρματος στον ήλιο στην αρχή κάθε καλοκαιριού.

Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email