Μπορεί η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την εγκυμοσύνη να ελαττώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί;

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει κάποιο ρόλο σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργίας στο παιδί; Για παράδειγμα, αν μια μέλλουσα μητέρα αποφεύγει την κατανάλωση αλλεργιογονικών τροφών, όπως π.χ. οι ξηροί καρποί, κατά την εγκυμοσύνη της, το παιδί θα έχει λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από μητέρες που δεν είχαν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για τη διατροφή από μητέρες που γέννησαν την περίοδο 1990 ως 1994 στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Περίπου 20 χρόνια αργότερα (το 2006) τα παιδιά των μητέρων αυτών, ενήλικες πια, ρωτήθηκαν αν παρουσίασαν ποτέ συμπτώματα αλλεργίας μετά από κατανάλωση ξηρών καρπών ή αν είχαν διάγνωση από αλλεργιολόγο οτι πάσχουν από αλλεργία σε ξηρούς καρπούς. Σε όσους ασθενείς δήλωναν οτι πάσχουν από αλλεργία ή οτι είχαν συμπτώματα συμβατά με αλλεργία γινόταν περαιτέρω έλεγχος προς επιβεβαίωση της διάγνωσης. Μεταξύ των 8.205 παιδιών που ερωτήθηκαν επιβεβαιώθηκε οτι έπασχαν από τροφική αλλεργία τα 308, ανάμεσα στα οποία αναγνωρίστηκαν και 140 περιπτώσεις με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς.

Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε οτι η συχνότητα της αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς ήταν μικρότερη στα παιδιά των οποίων οι μη αλλεργικές μητέρες κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 5 φορές το μήνα (ή περισσότερο) σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Η ισορροπημένη δίαιτα της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μητρικού θηλασμού, και μάλιστα η μεσογειακή δίαιτα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να γεννηθεί ένα υγιές νεογνό. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, η πλήρης και ισορροπημένη δίαιτα δίνει τη δυνατότητα στο αμυντικό σύστημα του παιδιού να έρθει σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία (δυνητικά) αλλεργιογονικών τροφών, νωρίς κατά τη διάρκεια της ζωής, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη ανοχής σε αυτές τις τροφές και όχι η αλλεργία.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email