Μπορεί η συστηματική περιποίηση του δέρματος να είναι πρόληψη για την ατοπική δερματίτιδα;

Είναι πολλές και συχνές οι προσπάθειες να υπάρξουν μέσα πρόληψης των αλλεργικών ασθενειών. Υπάρχουν μελέτες για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, τα ειδικά γάλατα αλλά και άλλες μεθόδους, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, ειδικά όσον αφόρα την ατοπική δερματίτιδα.

Μια τελευταία μελέτη έρχεται να προσθέσει μια νέα μέθοδο πρόληψης.

Επιλέχθηκαν  βρέφη υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ατοπικής δερματίτιδας δηλαδή βρέφη που είχαν τουλάχιστον ένα συγγενή (γονέα ή αδελφό) με ατοπική δερματίτιδα, άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα, και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Κάποιοι χρησιμοποίησαν καθημερινά ειδικά προϊόντα περιποίησης ενώ κάποιοι όχι, με περίπου εξάμηνη διάρκεια της παρέμβασης (από την τρίτη εβδομάδα γέννησης έως τον 6ο μήνα). Παρατηρήθηκε λοιπόν στα βρέφη που χρησιμοποίησαν καθημερινά τα ειδικά προϊόντα μια στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση με μια μείωση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας κατά 50%.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση, πρόκειται όμως με βεβαιότητα για μια οικονομική λύση για την πρόληψη της ατοπική δερματίτιδας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email