Ο Ιατρός και ο “μάγος”

Ανέκαθεν στην ανθρώπινη ιστορία υπάρχει ο δρόμος της επιστήμης αλλά και αυτός των ψευδο-επιστημών. Υπάρχει ο δρόμος της αυστηρής επιστημονικής απόδειξης και τεκμηρίωσης των θεωριών και αυτός της παραφιλολογίας, της εικασίας και του απόκρυφου. Εξαίρεση δεν αποτελεί η ιατρική επιστήμη. Αντίθετα, εξαιτίας του ιδιαίτερα ευαίσθητου αντικειμένου της, αποτελεί πεδίο εφαρμογής δεκάδων μεθόδων που υπόσχονται ίαση οριστικά, εύκολα και απλά.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Η πληροφορία διαχέεται ταχύτατα, δεν υπάρχουν τοπικά όρια και η πρόσβαση σε «γνώσεις» έχει γίνει ουσιαστικά ανεξάντλητη. Σε αυτό το περιβάλλον η ανάπτυξη κρίσης έναντι αυτού που μας προσφέρεται είναι απαραίτητη, οφείλουμε να ελέγχουμε ποιος γράφει, τι γράφει και για πιο λόγο το γράφει.

Αφορμή για αυτά αποτελεί κάτι που αφορά στο χώρο της Αλλεργιολογίας και το οποίο τελευταία τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε όλη την Ελλάδα, εμφανίζονται «θεραπευτές», πολλές φορές με την προκάλυψη της ιατρικής ιδιότητας, που υπόσχονται «ολιστική» αντιμετώπιση των αλλεργιών, καθολική διάγνωση τροφικής αλλεργίας (αν και ο χρησιμοποιούμενος πλέον όρος της «δυσανεξίας» είναι πιο εμπορικός), ακόμα και ανοσοθεραπεία (sic) με «βιοσυντονισμό». Για τις εναλλακτικές μεθόδους διάγνωσης μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας.

Εδώ επανερχόμαστε για να τονίσουμε ορισμένα σημεία:

1. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις στηρίζονται σε μεθόδους χωρίς καμία επιστημονική επιβεβαίωση. Δεν υπάρχει ούτε μια (1) μελέτη δημοσιευμένη σε έγκριτο περιοδικό η οποία να δείχνει ότι το όφελος, για οποιαδήποτε νόσο, είναι μεγαλύτερο έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo).

2. Αντίθετα, ο FDA (οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει απαγορεύσει την πώληση  «συσκευών» (π.χ. βιοσυντονισμού) στην αγορά των ΗΠΑ, και έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά αρκετών πωλητών ηλεκτρικών συσκευών για ψευδείς ισχυρισμούς που αφορούσαν ιατρικά οφέλη.

3. Η διάγνωση αλλεργιών / «δυσανεξιών» σε τρόφιμα χωρίς συμβατό ιστορικό (δηλαδή «πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων» όπως υπόσχονται οι επιτήδειοι) και η ακόλουθη διακοπή τους από τη δίαιτα (ιδιαίτερα των παιδιών) μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας!

4. Ο προσφιλής όρος του «αποσυντονισμού» του ανοσοποιητικού δεν έχει ούτε ψήγμα επιστημονικής βάσης! Η διόρθωσή του με δίαιτες ή με την «αποστολή στο σώμα τροποποιημένων (ανεστραμμένων) ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων των αλλεργιογόνων ουσιών» με τη χρήση των ειδικών συσκευών είναι οι φράσεις που παγιδεύουν τους ασθενείς καλλιεργώντας παντελώς ψεύτικες προοπτικές.

5. Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι η μόνη μέθοδος που (υπό προϋποθέσεις) αποδεδειγμένα τροποποιεί την αλλεργική νόσο στις περιπτώσεις της αναπνευστικού τύπου αλλεργίας (ρινίτιδα και άσθμα) και της αλλεργίας σε τσιμπήματα υμενόπτερων εντόμων (μέλισσες και σφήκες). Η τροφική αλλεργία και η αλλεργία σε φάρμακα βοηθείται (όχι θεραπεύεται) με την εφαρμογή μεθόδων/πρωτοκόλλων απευαισθητοποίησης. Η απευαισθητοποίηση είναι ουσιωδώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την ανοσοθεραπεία. Δεν υπάρχει ανοσοθεραπεία για την αλλεργία σε τροφές και φάρμακα!

Τα παραπάνω γράφονται πρωτίστως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας! Γράφονται, όμως, και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του κύρους της αληθινής ιατρικής επιστήμης.

5/5 - (8 votes)
Print Friendly, PDF & Email