Πλύσιμο στο χέρι εναντίων πλυντηρίων πιάτων και αλλεργίες

Τα αποτελέσματα μίας μελέτης παρατήρησης δηλώνουν ότι τα παιδιά από οικογένειες που πλένουν τα πιάτα τους με το χέρι παρουσιάζουν πολύ λιγότερες αλλεργίες από τα παιδιά οικογενειών που τα πιάτα πλένονται από πλυντήριο πιάτων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics και υποστηρίζει τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής. Περισσότερα για τη θεωρία  της υγιεινής μπορείτε να μάθετε εδώ και για τη σχέση της με την αύξηση των αλλεργιών εδώ.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών μεγαλώνουν σε έναν υπερβολικά αποστειρωμένο κόσμο. Η έλλειψη επαφής τους με τα αντιγόνα του περιβάλλοντος οδηγεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, στο να είναι περισσότερο επιρρεπές στην ανάπτυξη αλλεργικών νοσημάτων.

Η ερευνητική ομάδα που εκπονεί τη συγκεκριμένη μελέτη προέρχεται από το πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, και είναι η ίδια που βρήκε ότι αν οι γονείς «πιπιλάνε» την πιπίλα των παιδιών τους τότε το παιδί τους θα αναπτύξει πολύ λιγότερες αλλεργίες!  Ή μελέτη αυτή έχει δημοσιευτεί και σχολιαστεί στο site μας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη αυτή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η νέα μελέτη  αυτών των  ερευνητών περιλαμβάνει   1029 παιδιά , ηλικίας 7-8 ετών που ζουν σε δύο διαφορετικές περιοχές Σουηδίας. Οι γονείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια, σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αλλεργιών των παιδιών τους, ενώ παράλληλα παρείχαν πληροφορίες για τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες τους έπλεναν τα πιάτα καθώς και πόσο συχνά έτρωγαν φρέσκα τρόφιμα που προέρχονταν κατευθείαν από φάρμες.

Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων έδειξαν ότι τα παιδιά από οικογένειες που έπλεναν τα πιάτα στο χέρι είχαν πολύ λιγότερα ποσοστά αλλεργίας απ’ ότι τα παιδιά οικογενειών που χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων.
Τα παιδιά από τις οικογένειες που δε χρησιμοποιούσαν  πλυντήριο πιάτων είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εκζέματος αλλά και άσθματος σε σχέση με τα παιδιά των οικογενειών που χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων.

Χαμηλότερα  ποσσοστά αλλεργίας παρατηρήθηκαν επίσης και στα παιδιά εκείνα που έτρωγαν πολύ συχνά φρέσκα τρόφιμα. Τα παιδιά με τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας ήταν εκείνα στα οποία οι οικογένειές τους έπλεναν τα πιάτα στο χέρι και κατανάλωναν πολύ συχνά φρέσκα φρούτα που ερχόταν κατευθείαν από τις φάρμες.

Περισσότερα για τη μελέτη αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email