Προσοχή στα “φυσικά” καλλυντικά όταν το δέρμα πάσχει από ατοπική δερματίτιδα

Το Α και το Ω για το έκζεμα είναι η ενυδάτωση. Τελευταία, πολλές ενυδατικές κρέμες που απευθύνονται σε ξηρό και ατοπικό δέρμα διαφημίζονται ως ¨φυσικά ¨προϊόντα, και κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν τροφικά αλλεργιογόνα , όπως γάλα( κατσικίσιο ή αγελαδινό), γάλα ή έλαιο καρύδας, ή έλαια από άλλα τροφικά αλλεργιογόνα όπως οι ξηροί καρποί. Η χρήση αυτών των προϊόντων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση στον τροφικό αυτό παράγοντα, οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις όταν το τρόφιμο καταναλωθεί αργότερα.

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο  The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, ένα περιστατικό μίας νεαρής γυναίκας που έπαθε σοβαρή αναφυλαξία  άμεσα μετά τη βρώση σαλάτας που περιείχε κατσικίσιο τυρί. Σημειωτέον, ότι η νεαρή κατανάλωνε στο παρελθόν αυτό το τρόφιμο χωρίς πρόβλημα. Από το ιστορικό προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε για καιρό ενυδατική κρέμα που περιείχε κατσικίσιο γάλα, την οποία είχε διακόψει πρόσφατα γιατί το τελευταίο διάστημα της προκαλούσε ερυθρότητα και έντονο κνησμό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι είχε υψηλές τιμές ειδικής IgE για το κατσικίσιο γάλα. Επιπρόσθετα, μία άλλη ειδική εξέταση που ονομάζεται ΒΑΤ ( basophil activation test) που αντιπροσωπεύει την έκκριση ισταμίνης από κύτταρα που συμμετέχουν στην αλλεργική αντίδραση , έδειξε ενεργοποίηση των βασεοφίλων από το κατσικίσιο γάλα αλλά και από την ενυδατική κρέμα.

Συνδυάζοντας λοιπόν, το ιστορικό αλλά και τον εργαστηριακό έλεγχο υποστηρίζεται ότι η οδός ευαισθητοποίησης για το κατσικίσιο γάλα ήταν το εκζεματικό δέρμα και η ενυδάτωσή του με την κρέμα που περιείχε αυτό το αλλεργιογόνο, οδηγώντας σε μία βαριά αναφυλακτική αντίδραση όταν καταναλώθηκε το τρόφιμο. Αυτή η δημοσίευση αποτελεί την απόδειξη ευαισθητοποίησης σε ένα τροφικό αλλεργιογόνο, που περιέχεται σε ενυδατική κρέμα , μέσω της δερματικής οδού, με αποτέλεσμα τη  πρόκληση αναφυλαξίας κατά την κατανάλωσή του.

Γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενυδατικές κρέμες – αντηλιακά  που χρησιμοποιούνται όταν αυτά προορίζονται για περιποίηση εκζεματικού δέρματος.

Το παρόν άρθρο είναι από το The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice http://dx.doi.org/10.1016/j.jaip.2014.04.012

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email