Το δέρμα στο έκζεμα που συνδέεται με τροφικές αλλεργίες διαφέρει από το δέρμα στην ατοπική δερματίτιδα χωρίς αλλεργία

Η ατοπική δερματίτιδα, μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος, γνωστή και ως αλλεργικό έκζεμα, επηρεάζει σχεδόν το 20% των παιδιών, το 30% των οποίων έχει και τροφικές αλλεργίες.  Αναλυτικά για την ατοπική δερματίτιδα μπορείτε να βρείτε εδώ  http://t.ly/KjxPb

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τώρα ότι τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και τροφική αλλεργία παρουσιάζουν σημαντικές δομικές και  μοριακές διαφορές  στο υγιές δέρμα που βρίσκεται κοντά στις βλάβες του εκζέματος, σε σχέση με τα παιδιά με ΑΔ χωρίς τροφική αλλεργία. Ο καθορισμός αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών.

Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες αλλά και οι οικογένειές τους ζουν με το διαρκές άγχος της τυχαίας έκθεσης σε τρόφιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις. Το έκζεμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και η παρέμβασή μας στην προστασία του δέρματος μπορεί να είναι

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Donald Y.M. Ο Leung, M.D., Ph.D., στο Ντένβερ, εξέτασε τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, γνωστά ως κερατίνη στιβάδα, σε περιοχές με αλλοιώσεις του εκζέματος και στο παρακείμενο υγιές δέρμα. Η μελέτη περιλάμβανε 62 παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών που είχαν είτε ατοπική δερματίτιδα και αλλεργία στα φυστίκια, είτε μόνο ατοπική δερματίτιδα (χωρίς τροφική αλλεργία) αλλά και παιδιά φυσιολογικά (χωρίς ΑΔ και τροφική αλλεργία) . Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δέρματος εφαρμόζοντας και αφαιρώντας μικρές, αποστειρωμένες ταινίες στην ίδια περιοχή του δέρματος. Με κάθε απομάκρυνση, μια μικροσκοπική υποστοιβάδα του πρώτου στρώματος του δερματικού ιστού συλλέχθηκε και διατηρήθηκε για ανάλυση. Αυτή η τεχνική επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τη σύνθεση των κυττάρων, πρωτεϊνών και λιπών του δέρματος, καθώς και το μικροβίωμα, την έκφραση γονιδίων στα κύτταρα του δέρματος και την απώλεια ύδατος μέσω του φραγμού του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εξάνθημα των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα και τροφική αλλεργία δεν διέφερε από το  εξάνθημα των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα μόνο. Εντούτοις, βρήκαν σημαντικές διαφορές στη δομή και τη μοριακή σύνθεση του ανώτερου στρώματος του μη αλλοιωμένου, ‘υγιούς»  δέρματος μεταξύ των δύο ομάδων Το δέρμα από παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και τροφική αλλεργία ήταν πιο επιρρεπές σε απώλεια νερού, είχε περισσότερες αποικίες Staphylococcus aureus και είχε γονιδιακή έκφραση που χαρακτήριζε έναν πιο ανώριμο φραγμό.  Αυτές οι ανωμαλίες παρατηρήθηκαν επίσης στο δέρμα με αλλοιώσεις της ενεργού ατοπικής δερματίτιδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανωμαλίες του δέρματος εκτείνονται πέραν των ορατών βλαβών σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και τροφική αλλεργία αλλά όχι σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα μόνο.

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να καταλάβει πώς το υγιές δέρμα μπορεί να είναι διαφορετικό σε παιδιά που αναπτύσσουν τόσο ατοπική δερματίτιδα όσο και τροφική αλλεργία σε σύγκριση με τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα μόνο. , Είναι ενδιαφέρον ότι διαπίστωσαν ότι αυτές οι διαφορές δεν ανήκουν στο δερματικό εξάνθημα αλλά σε δείγματα φαινομενικά ανεπηρέαστου δέρματος μερικά εκατοστά μακριά από τη βλάβη. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο να κατανοήσουμε καλύτερα την ατοπική δερματίτιδα αλλά και να εντοπίσουμε τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες, προτού αναπτύξουν εμφανές δερματικό  εξάνθημα. 

Η  ατοπική δερματίτιδα είναι το πρώτο βήμα στην αποκαλούμενη «ατοπική πορεία», μια κοινή εξέλιξη των αλλεργικών παιδιών όπου η ατοπική δερματίτιδα εξελίσσεται σε τροφικές αλλεργίες και μερικές φορές σε αναπνευστικές αλλεργίες.

Επίσης έχει δειχθεί ότι τροφικά  αλλεργιογόνα  μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα στο ανοσοποιητικό σύστημα  μέσω ενός δυσλειτουργικού φραγμού του δέρματος όπως συμβαίνει στην ΑΔ, με αποτέλεσμα την δημιουργία τροφικών αλλεργιών.

Journal Reference:

  1. Donald Y. M. Leung, Agustin Calatroni, Livia S. Zaramela, Petra K. LeBeau, Nathan Dyjack, Kanwaljit Brar, Gloria David, Keli Johnson, Susan Leung, Marco Ramirez-Gama, Bo Liang, Cydney Rios, Michael T. Montgomery, Brittany N. Richers, Clifton F. Hall, Kathryn A. Norquest, John Jung, Irina Bronova, Simion Kreimer, C. Conover Talbot, Debra Crumrine, Robert N. Cole, Peter Elias, Karsten Zengler, Max A. Seibold, Evgeny Berdyshev, Elena Goleva. The nonlesional skin surface distinguishes atopic dermatitis with food allergy as a unique endotypeScience Translational Medicine, 2019; 11 (480): eaav2685 DOI: 1126/scitranslmed.aav2685

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email