τροφικά αλλεργιογόνα

Υποχρεωτική αναφορά αλλεργιογόνων τροφών σε εστιατόρια και delivery

Ένα από τα συχνότερα αίτια αναφυλαξίας είναι οι αντιδράσεις σε τροφικά αλλεργιογόνα τα οποία, δυστυχώς πολλές φορές, είναι «κρυμμένα» μέσα σε τροφές χωρίς ο καταναλωτής να το γνωρίζει. Ο αλλεργικός ασθενής οφείλει να ενημερώνεται και να γνωρίζει που μπορεί να βρίσκονται τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι αλλεργικός ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες αντίδρασης. Παρ’ όλα αυτά, αντιδράσεις εξακολουθούν και συμβαίνουν με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό στην Μεγάλη Βρετανία έφηβος 15 ετών έχασε τη ζωή του όταν το εστιατόριο άλλαξε τη συνταγή παρασκευής του φαγητού που κατανάλωνε τακτικά  – πλέον περιείχε και φιστίκια!

Εδώ και αρκετά χρόνια, υπό την πίεση της Νομοθεσίας, οι εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν τρόφιμα αναγράφουν  στα περιεχόμενα τα πιθανά αλλεργιογόνα σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν τη φράση «μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών» η οποία υποδηλώνει την πιθανότητα κατά την παρασκευή του τροφίμου να ξέφυγε μικροποσότητα ξηρών καρπών. Ο καταναλωτής πλέον φέρει την «ευθύνη» της αναζήτησης και της αποφυγής.

Η κατάσταση στα μη συσκευασμένα τρόφιμα, ωστόσο, είναι αρκετά πιο πολύπλοκη. Η μέχρι σήμερα αναφορά πιθανών αλλεργιογόνων σε εστιατόρια, καταστήματα γρήγορου φαγητού και delivery, φούρνους, καντίνες και κυλικεία είναι από μηδενική έως πολύ περιορισμένη.

Το κενό αυτό έρχεται να κλείσει η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία, υπό την πίεση των Εταιρειών Αλλεργιολογίας αλλά και της πραγματικότητας, έχει τελευταία ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των Αλλεργιών, εν γένει, και της πρόληψης τους, ειδικότερα. Από το 2011 έχει εκδώσει οδηγία σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τρόφιμα στους καταναλωτές. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 12η Δεκεμβρίου 2011 και οφείλει να εφαρμόζεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με αυτόν, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληροφορούνται για την ενδεχόμενη ύπαρξη στα τρόφιμα που καταναλώνουν των ακόλουθων συχνών αλλεργιογόνων:

1.            Δημητριακά (π.χ. σιτάρι, κριθάρι) που περιέχουν γλουτένη

2.            Καρκινοειδή (καβούρι, γαρίδες, καραβίδες, αστακός)

3.            Μαλάκια (καλαμάρια και χταπόδια)

4.            Αυγά (σε οποιαδήποτε μορφή π.χ. τρόφιμα αλειμμένα με αυγό)

5.            Ψάρια

6.            Γάλα

7.            Σόγια

8.            Μουστάρδα

9.            Σέλινο

10.          Φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς

11.          Σουσάμι

12.          Διοξείδιο του Θείου (χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αποξηραμένα φρούτα, ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά κ.ά.)

13.          Λούπινο

Οι παραβάτες που κατ’ επανάληψη θα συλλαμβάνονται να μην αναγράφουν/ενημερώνουν για τα παραπάνω θα τιμωρούνται.

Η εξέλιξη αυτή είναι σαφέστατα ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση, και επομένως πρόληψη, των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι στα χέρια της Πολιτείας, πλέον, η απρόσκοπτη και συνεχής εφαρμογή της.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email