Δυστυχώς, για ποικίλους λόγους, δεν μπορούν να θηλάσουν (αποκλειστικά ή συμπληρωματικά) όλα τα βρέφη για αρκετό διάστημα. Ξεκινώντας τη διατροφή με γάλα αγελάδας σε σκόνη, κάποια βρέφη αναπτύσσουν αλλεργία στο γάλα και τότε ο Αλλεργιολόγος χορηγεί υποαλλεργικό γάλα και οδηγία για πλήρη αποφυγή του πλήρους αγελαδινού. Άραγε επαρκεί σε θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και βιταμίνες;
Το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν οι Maslin K, και συνεργάτες [Clin Transl Allergy, 2016; 6:20] συγκρίνοντας τα γεύματα 11 βρεφών σε υποαλλεργική δίαιτα και 28 παιδιών με ελεύθερη διατροφή (γάλα σε σκόνη με ή χωρίς θηλασμό). Συγκρίθηκαν η λήψη ενέργειας (θερμίδων), πρωτεϊνών, ασβέστιου, σιδήρου, σελήνιου, ψευδάργυρου, βιταμινών A, C, D και E. Έγινε καταγραφή της καθημερινής λήψης τροφής, αλλά και θηλασμού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα περιεκτικότητας στο υποαλλεργικό, πλήρες και μητρικό γάλα των υπό μελέτη στοιχείων.
Τα βρέφη που παρακολουθήθηκαν είχαν ηλικία από μόλις 5 εβδομάδων έως 36 εβδομάδων (9 μηνών). Γινόταν καταγραφή σε ημερολόγιο της ποσότητας και των τροφών (για όταν στα βρέφη πρόσθεσαν στερεές τροφές) και τα ημερολόγια παραδίδονταν κάθε τέσσερις εβδομάδες, ώστε να γίνεται ανάλυση των λαμβανόμενων θρεπτικών ουσιών ανάλογα με το μήνα του βρέφους.
Κατ΄αρχάς όλα τα βρέφη και στις δύο ομάδες λάμβαναν επαρκή ποσότητα όλων των στοιχείων που μελετήθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσε η Βιταμίνη D που βρέθηκε σε μειωμένα επίπεδα στην ηλικία 44 εβδομάδων. Η καταγραφή κατέδειξε πως τα παιδιά σε υποαλλεργικό γάλα είχαν υψηλότερη λήψη σελήνιου αλλά χαμηλότερα επίπεδα λήψης Βιταμίνης C, ανεξάρτητα από το μήνα καταγραφής. Αναφορικά με τα υπόλοιπα συστατικά, υπήρξαν διαφοροποιήσεις που μεταβάλλονταν, ανάλογα με τον ηλικιακό μήνα, χωρίς σταθερές αλλαγές.
Συμπερασματικά, αν και το δείγμα ήταν μικρό, επιβεβαιώθηκε πως ακόμη και η δίαιτα με το υποαλλεργικό (στοιχειακό ή εκτενών υδρολυμένο) γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του βρέφους. Βέβαια οι συγγραφείς σημειώνουν τον ρόλο του γονέα που χορηγεί επαρκή ποσότητα γάλακτος και γενικά τροφής. Η επιλογή των παιδιών έγινε βάσει της καλής συνεργασίας γονέων που μπορούσαν να συμπληρώσουν το ημερολόγιο επί 12 εβδομάδες κι από τις 74 οικογένειες που είχαν προσκληθεί τελικά έλαβαν μέρος μόνο 11.