Χρήσιμα μικρόβια για την πρόληψη της αλλεργίας

Μέσα από την ιστοσελίδα μας έχουμε αναφερθεί στην θεωρία της υγιεινής , που ερμηνεύει την αύξηση των αλλεργιών και την σύνδεση τους με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή λοιπόν, η περιορισμένη έκθεση σε ωφέλιμους μικροβιακούς οργανισμούς κατά τα πρώτα έτη ενός παιδιού «στρέφει» το ανοσιακό σύστημα προς την εκδήλωση αλλεργιών.

Το σύνολο των δισεκατομμυρίων συμβιωτικών μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας (εξ ου και συμβιωτικών) αποκαλείται μικροβίωμα. Το μικροβίωμα είναι μοναδικό στον κάθε άνθρωπο, κάτι σαν δακτυλικό αποτύπωμα, αφού δεν είναι μόνο οι διαφορετικοί συμβιωτικοί μικροοργανισμοί που το χαρακτηρίζουν, αλλά και το ποσοστό ύπαρξης τους στον καθένα μας. Επίσης είναι διαφορετικό στο κάθε όργανο του σώματος μας, οπότε έχουμε το δερματικό, πνευμονικό, εντερικό κλπ μικροβίωμα.

Σε μια πρόσφατη ανασκόπιση [Bridgman SL, et al. Ann Allergy Clin Immunol, 2016; 116: 99] για την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στις αλλεργίες, αναφέρονται πρόσφατες πληροφορίες όπως το ότι το έντερο του νεογέννητου δεν είναι στείρο, όπως θεωρούσαμε τον προηγούμενο αιώνα και πως το είδος μικροβίων που πρώτα θα το εποικίσουν, επηρεάζει τη μετέπειτα τάση για αλλεργία. Στο νεογνό το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζεται από το είδος τοκετού κι έτσι τα παιδιά με καισαρική έχουν μικρότερου βαθμού παρουσία των χρήσιμων ειδών μικροβίων Bacteroides και Bifidobacterium. Ο θηλασμός επίσης επηρεάζει ευεργετικά το εντερικό μικροβίωμα. Παιδιά που δεν θήλασαν αρκετά ανέπτυξαν ένα μικροβίωμα «ενήλικου τύπου» με αυξημένη παρουσία Clostridium. Η έγκαιρη ή καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών αντιθέτως δεν φαίνεται να επηρεάζει το μικροβίωμα.

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν ή προστίθενται σε τρόφιμα (όπως το γιαούρτι), προκειμένου να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα που φέρνουν την ανοσιακή ισσοροπία. Τα κύρια προβιοτικά είναι τα Βιφιδοβακτήρια (eg, B bifidum, B lactis, B breve, B longum) και οι Λακτοβάκιλλοι (eg, L reuteri, L rhamnosus GG, L acidophilus, L casei, L salivarius, L paracasei). Οι πρόσφατες [Fiochi A et al, World Allergy Org J, 2015;8:4] οδηγίες για τη χρήση τους τα προτείνουν σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες που το παιδί τους έχει υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας (λόγω κληρονομικότητας αλλά και στα ίδια τα νεογνά. Στις οδηγίες δεν αναφέρεται δοσολογία ή ο τύπος του προβιοτικού που προτείνεται. Δυστυχώς οι μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά προλαμβάνουν κυρίως το αλλεργικό έκζεμα, ενώ δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο όφελος στα υπόλοιπα αλλεργικά νοσήματα.

Τέλος τα πρεβιοτικά είναι άπεπτα διατροφικά συστατικά, που επίσης επηρεάζουν το μικροβίωμα. Το μητρικό γάλα περιέχει για παράδειγμα ολιγοσακχαρίτες που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων. Η προσθήκη των πρεβιοτικών μελετάται στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επίσης οι μελέτες έδειξαν πως μόνο στην πρόληψη αλλεργικού εκζέματος είναι χρήσιμα.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email