ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρυσι τα Χριστούγεννα έκανα τατουάζ στον καρπό(ένα σχετικά μικρό γράμμα) και ενώ στην αρχή ήταν μια χαρά μετά από 3- 4 μέρες άρχισε να βγάζει κάτι σαν σπυράκια κόκκινα και πολλά μετά φούσκωσε τοπικά στην περιοχή που το είχα και σαν να ξεφλούδιζε και να βγάζει κάτι σαν υγρό αλλά όχι πολύ και είχα και πολύ φαγούρα.Γενικά είμαι πολύ ευαίσθητη σε οτι έχει να κάνει με το δέρμα. Μετά από περίπου 2 μήνες που ήταν έτσι έφτιαξε τώρα είναι κανονικό όπως όλα τα τατουάζ όταν όμως είχα πάει στην αλλεργιολόγο μου είχε πει ότι ήταν αλλεργία. Τώρα θέλω να κάνω και άλλο τατουάζ και δεν ξέρω αν πρέπει. Ήταν αλλεργικό ή μήπως ήταν μόλυνση;μήπως πρέπει να κάνω τεστ αλλεργίας στο μελάνι και αν ναι που μπορώ να πάω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η αντίδραση που περιγράφετε πιθανά  οφείλονταν σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα μελάνια που χρησιμοποιήθηκαν. Παρόμοια κλινική εικόνα όμως, μπορεί να κάνει και μία οξεία φλεγμονώδης αντίδραση που συμβαίνει συχνά το πρώτο διάστημα μετά από ένα τατουάζ και οφείλεται στην υπερευαισθησία μερικών τύπων δέρματος ( όπως ο δικός σας).  Στην περίπτωση της αλλεργίας τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως περισσότερο  και κάποιες φορές απαιτείται και η αφαίρεσή του για να υφεθούν τα συμπτώματα. Τεστ αλλεργίας για το μελάνι μπορείτε να κάνετε σε κάποιον  αλλεργιολόγο. Επικολλούνται αυτοκόλλητα ( patch test ) στην πλάτη και αφαιρούνται μετά 48 ώρες. Το μελάνι θα πρέπει να το προμηθευτείτε εσείς. Η  μέθοδος αυτή έχει όμως και πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα . Σημειωτέον όμως,  ότι και αρνητικό να βγει το αποτέλεσμα υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο μελάνι και μετά αρκετά χρόνια. Το μελάνι με τις περισσότερες αντιδράσεις στατιστικά είναι το κόκκινο, χωρίς τα άλλα βέβαια να  αποενοχοποιούνται.

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία  περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και
αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email