Υπάρχει πολλή συζήτηση για την χρήση των κινητών τηλεφώνων και την επίδρασή της στην υγεία μας, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες και αλλοίωση της στάσης σώματος, αλλά τι θέση έχουν σε σχέση με τις αλλεργίες; Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology ανασκοπεί την άμεση σχέση τους με αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής των αυτιών και του προσώπου.
Τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν μεταξύ άλλων διάφορα μέταλλα. Το νικέλιο, το χρώμιο και το κοβάλτιο που προκαλούν εξ’ επαφής αλλεργική δερματίτιδα, περιέχονται και στα κινητά τηλέφωνα αλλά και σε άλλες φορητές συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ, mp3. Η χρήση όλων αυτών των συσκευών αλλά ειδικά των κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί πολύ στα παιδιά και στους εφήβους. Τα μισά BlackBerry, 75% των Samsung και 70% των Motorola που εξετάστηκαν είχαν στο πληκτρολόγιο ή στο ακουστικό νικέλιο ή κοβάλτιο, σε αντίθεση με τα Apple iPhone, τα Nokia, ή τα Android, που δεν βρέθηκαν να περιέχουν τα παραπάνω μέταλλα.
Από το 2000 που περιγράφηκαν τα πρώτα δύο περιστατικά αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής από χρήση κινητού τηλεφώνου, οι περιγραφές τέτοιων περιστατικών είναι σε σημαντική αύξηση, που φτάνει και το 40% για την διετία 2010 – 2012. Αν η συνεχής χρήση ξεπερνά το μισάωρο τότε ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής εξ’ επαφής δερματίτιδας αυξάνεται σημαντικά.
Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες ακολουθούν την ευρωπαϊκή οδηγία για την περιεκτικότητα σε νικέλιο (94/27/EC), αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να προστατεύσει από ευαισθητοποίηση στο μέταλλο αυτό.
Για να αποφευχθεί η ευαισθητοποίηση, συστήνεται η χρήση ακουστικών ή ακόμα καλύτερα ο σημαντικός περιορισμός της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ειδικά από παιδιά και εφήβους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.