Colorized scanning electron micrograph of a VERO E6 cell (blue) heavily infected with SARS-COV-2 virus particles (green), isolated from a patient sample. Image captured and color-enhanced at the NIAID Integrated Research Facility (IRF) in Fort Detrick, Maryland.NIAID

Μελέτη προσδιορισμού της επίπτωσης μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 στα παιδιά στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η εκπόνηση νέας μεγάλης μελέτης στις ΗΠΑ,με στόχο τον προσδιορισμό του ρυθμού εμφάνισης της νέας λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά και τις οικογένειές τους  με έως τώρα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Η συγκεκριμένη μελέτη που ονομάζεται Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS)  θα μας διαφωτίσει ως προς το ποιό είναι το ποσοστό των παιδιών που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 και ποιό είναι αυτό που ανέπτυξε συμπτώματα. Επιπροσθέτως, η μελέτη HEROS θα εξετάσει αν η συχνότητα εμφάνισης  της λοίμωξης COVID-19 διαφέρει μεταξύ των φυσιολογικών και των παιδιών που πάσχουν από  άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη HEROS  υποστηρίζεται και  χρηματοδοτείται από το NIAID ( Νational Institute of Allergy and Infectious Diseases) υπό την αιγίδα του National Institute of Ηealth (NIH ).

 Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της νέας πανδημίας από τον κορονοϊό είναι ότι τα παιδιά που αρρωσταίνουν είναι πολύ λιγότερα από τους ενήλικες. Δε γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι ανθεκτικά στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή αν τελικά μολύνονται αλλά απλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Η μελέτη HEROS αναμένεται να μας δώσει πολλές απαντήσεις στην παραπάνω αλλά και σε άλλες ερωτήσεις «κλειδιά».

Η υπέυθυνη ομάδα για τη μελέτη HEROS έχει σκοπό να εισάγει γρήγορα 6000 άτομα από 2000 οικογένειες των ΗΠΑ που ζουν σε 11 διαφορετικές πόλεις και συμμετέχουν ήδη σε άλλες παιδιατρικές μελέτες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα είναι υγιή παιδιά και παιδιά με άσθμα και άλλα αλλεργικά νοσήματα, τα οποία μαζί με τις οικογένειές τους θα παρακολουθηθούν προοπτικά   για 6 μήνες, ώστε να καθορισθούν τα ακόλουθα : ποιά μέλη μολύνονται από SARS-CoV-2 , αν ο ιός μεταδίδεται στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ποιά από τα μέλη της οικογένειας με τον ιό θα νοσήσουν με  COVID-19.

Τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα για την έκταση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ περιορίζονται σε αυτά που συλλέγονται από τους ασθενείς  που απευθύνονται σε κάποια υγειονομική μονάδα, δηλαδή από ασθενείς που έκαναν test – κυρίως αυτοί που ήταν θετικοί – και από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή νόσο. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας καθοδηγήσουν μερικώς  στα πλαίσια και της περιορισμένης  διαθεσιμότητας σε test, αλλά δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν ως προς την πλήρη έκταση της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 στο γενικό πληθυσμό. Η μελέτη HEROS θα μας δώσει πληροφορίες που θα γεφυρώσουν το χάσμα των έως τώρα  γνώσεων και θα εμπλουτίσουν τις δράσεις μας στη Δημόσια Υγεία.

Υπάρχουν αρκετές πρώιμες ενδείξεις για τους αλλεργικούς ασθενείς που παραδόξως φαίνεται να προστατεύονται από τη μόλυνση αλλά και τη σοβαρή νόσηση από τον τον ιό SARS-CoV-2.Μία μελέτη χρηματοδοτούμενη από το NIH ( NIADID  ) εξέτασε πρόσφατα τα κύτταρα των ανώτερων και κατώτερων αεραγωγών για την έκφραση του ΑCE2, ενός γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός  SARS-CoV-2 για να μολύνει τα κύτταρα.Η έκφραση του γονιδίου ACE2 είναι απαραίτητη για το κύτταρο που θα φέρει τον υποδοχέα, υπάρχουν όμως κι άλλες διεργασίες που εμπλέκονται. Στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, η αναπνευστική αλλεργία, το άσθμα και η έκθεση σε αλλεργιογόνα συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένη έκφραση του ACE2.Η έκφραση δε του ACE2 ήταν πολύ χαμηλή σε άτομα που είχαν ταυτόχρονα άσθμα και ευαισθητοποίηση σε αλλεργιογόνα.

Η μελέτη HEROS αναμένεται να ξεκαθαρίσει περιατέρω αν η μειωμένη έκφραση του γονιδίου ACE2 στα κύτταρα των αεραγωγών σε παιδιά με αλλεργικό άσθμα συσχετίζεται με χαμηλή επίπτωση μόλυνσης από  τον ιό SARS-CoV-2 και λοίμωξης COVID-19.

H μελέτη αυτή θα διεξαχθεί ολοκληρωτικά σχεδόν «ανέπαφ». Κάθε δύο εβδομάδες, ένα μέλος της οικογένειας που συμμετέχει στη μελέτη κι έχει οριστεί ως φροντιστής,  θα συγκεντρώνει ρινικές εκκρίσεις από το παιδί που είναι ο βασικός συμμετέχων αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, και θα ταχυδρομεί τα δείγματα στο εργαστήριο για ανάλυση. Την ίδια μέρα με τη συλλογή των δειγμάτων,  ο φροντιστής θα συμπληρώνει online ερωτηματολόγια για τα συμπτώματα που εμφανίζει το κάθε μέλος, για τις τακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης, για τις πρόσφατες εξωοικιακές δραστηριότητες  και για τις πρόσφατες επαφές με άτομα που νοσούν.

Επιπροσθέτως, αν ένα μέλος εκδηλώσει ιογενή συμπτώματα, ο φροντιστής θα συμπληρώσει ένα νέο ερωτηματολόγιο που έχει σχεδιαστεί με στόχο να διερευνάται η πιθανότητα της λοίμωξης COVID-19. Αν η λοίμωξη COVID-19 είναι πιθανή ο φροντιστής θα συλλέγει δείγματα ρινικών εκκρίσεων από όλους τους συμμετέχοντες και ένα δείγμα κοπράνων από το συμπτωματικό άτομο μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις των ρινικών εκκρίσεων θα ελέγχονται για τον ιό SARS-CoV-2 και θα εκτιμούν την έκφραση του γονιδίου στα κύτταρα των αεραγωγών που έχουν συλλεγεί. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελέτες έκφρασης των γονιδίων θα αποκαλύψουν μοντέλα συσχέτισης με τον κίνδυνο μόλυνσης,με την εκδήλωση συμπτωμάτων και με τη μεταδοτικότητα του ιού.

Τέλος, ο φροντιστής θα συλλέγει δείγμα αίματος από κάθε μέλος που συμμετέχει στη μελέτη , 2, 18 και 24  εβδομάδες  από την ένταξή τους καθώς επίσης και 3 εβδομάδες μετά την πρώτη πιθανή λοίμωξη COVID-19 στην οικογένεια, αν υπάρχει κάποια. Η συλλογή αίματος θα γίνεται μέσω μιας νέας εξαιρετικά ανώδυνης συσκευής που εξάγει μικρή ποσότητα αίματος από το δέρμα επιφανειακά. Το αίμα αυτό θα αναλύεται για αντισώματα έναντι του  SARS-CoV-2, όταν αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο test αντισωμάτων.

Το ΝIAID οδηγεί και στηρίζει την έρευνα – στο NIH, σε όλη την επικράτεια- που μελετά τις αιτίες λοιμωδών και ανοσο-μεσολαβούμενων νοσημάτων με στόχο την ανάπτυξη καλύτερων μέσων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας τους.  

 

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email